Quantcast
Channel: Mark Koster | TPO.NL
Viewing all 469 articles
Browse latest View live

Obama: joints roken minder ongezond dan Martini’s drinken

$
0
0

Hier is ie weer. Uw ontbijt vol nieuwsvitaminen.

Thierry Baudet maakt weer mensen boos

Angry young intellectual Thierry Baudet is lekker aan het provoceren en oud-bankier Peter Verhaar en ex-VVD-kamerlid Arend Jan Boekestijn happen als jonge puppy’s. Wat zegt Thierry nou allemaal weer? De jonge intellectueel met lange haren meent dat haaibaaien een grondrecht moet zijn en beweert dat het volk als gevolg van moderne kunst en eigentijdse architectuur in morele paniek is terecht gekomen. Bewijzen heeft hij niet, want hoe toon je deze stelling aan? Hij verwijst wel naar opkomst van Wilders en de aanhang van het Front National en naar anti-Europese gevoelens en brengt dit in verband met onze maatschappelijke onzekerheid. Peter Verhaar, de man die een pro-Europese petitie tekende met als doelstelling Baudet te laten zwijgen, laat via twitter weten geschokt te zijn. Arend-Jan Boekestijn, ex VVD-parlementarier, wil dat Baudet een vakantie boekt, aangezien hij niet kan geloven dat Baudet de gebouwen van Frank Lloyd Wright afzichtelijk vindt. Jongens, trap er niet in. Je denkt toch niet dat Baudet naar André Hazes luistert en ergens in een Vinexrijtjeshuis woont? Die jongen flaneert lekker door de grachtengordel en is zelf ook een elitaire snob. Onze jonge vriend moet boekjes verkopen en aandacht krijgen. Dat is best vertederend om te zien. Onlangs zagen we hem in een radiostudio op D66-opponent Marietje Schaake afstappen met een exemplaar van zijn schotschrift onder zijn arm. Hij moest met Schaake in debat en het standpunt verdedigen dat Europa een gevaar was. Dat meent hij niet, want toen de microfoon uit was fluisterde hij tegen Schaake: ’We vinden eigenlijk hetzelfde.’

Atoombommen die niet afgaan

Wat doen we met al die niet gebruikte atoombommen? Eric Schlosser schreef een puik werkje over de nucleaire puinzooi die we hebben opgebouwd. Vooral de bommen in Pakistan en India zijn een gevaar voor de wereldvrede. ’Perhaps the most important application of the lessons from Schlosser’s book is not to the United States but to regional nuclear powers such as India and Pakistan, where Schlosser believes the biggest risk of nuclear confrontation now lies. With India and Pakistan capable of annihilating each other’s capitals with a nuclear-armed missile in a matter of minutes, these countries face even stronger pressures on their command-and-control systems than the Cold War superpowers did. To make matters worse, Pakistan is currently introducing tactical nuclear weapons into its arsenal to counter India’s conventional superiority, lowering the threshold for when nuclear weapons might be used during a conflict.’

Obama: wiet is minder ongezond dan drank

President Obama President Obama zegt dat wiet niet gevaarlijker is dan alcohol. Hij gelooft wel dat marihuana ’niet heel gezond’ is, maar dat het ook niet zo schadelijk is als sommigen beweren, zegt hij in een pracht interview met The New Yorker. In feite is cannabis minder gevaarlijk dan alcohol ‘als het gaat om het effect op de gebruiker’, zegt de president die ook praat over basketbal en zijn liefde voor Godfatherfilms. ’Het is uitgebreid vastgelegd dat ik als kind wiet heb gerookt. Ik zie het als een slechte gewoonte en ondeugd, een beetje te vergelijken met de sigaretten die ik rookte toen ik jong was en een groot deel van mijn volwassen leven.’ Hij gaat verder: ‘Wiet is niet iets dat ik zou aanmoedigen, en ik heb tegen mijn dochters gezegd dat ik het een slecht idee vind, een verspilling van tijd en niet erg gezond’. De wet zal hij niet snel aanpassen, beseft hij. Hij is geen Godfather hè. ’It turns out Marlon Brando had it easy, because, when it comes to Congress, there is no such thing as an offer they can’t refuse.’

Valentijnsdag is extra schaamhaar

American Apparel is een Amerikaanse kledingmerk dat in reclame uitingen graag de rauwe kant van het leven benadrukt. Voor de Valentijnscampagne zijn de paspoppen in de etalage opgedoft met dotten schaamhaar. Een modepaus bij het merk zegt daarover: ’It is important to have instances spark up curiosity and conversation about what we deem beautiful and sexy.’

Nieuw Fyra-debalce dreigt bij NS

Volkskrant meldt vanoachtend: ’De ontwikkeling van een nieuw veiligheidssysteem voor het spoor dreigt volgens betrokken experts op een fiasco uit te lopen, onder meer door een conflict tussen de NS en ProRail. Gevreesd wordt voor een nieuw debacle van Fyra-achtige proporties. Bij een proef met het systeem doen zich technische problemen voor. Bovendien is het ministerie van Infrastructuur tot nu toe veel te optimistisch over de kosten.

1914-2014 parallel

Historici kunnen het niet laten. Leven we in explosieve tijden? Honderd jaar geleden startte WO I. Duitsland wilde meer macht, China klopte aan de deur en Amerika was in verwarring. Is de situatie te vergelijken? Verschillende historici maken de vergelijking. De antwoorden op deze vraag variëren van: ja tot nee en van een beetje tot best een boel. ‘The parallels between 1914 and 2014, while not exact – they never are in history – are unsettling. We too live in a time of rapid globalization; we have, still, a faith in progress and the ability of science and reason to solve problems, from the depletion of our natural resources to the sudden fluctuations in the economy; and we too think that large-scale war is impossible. The anniversary of 1914 is a good moment to think again about how complacency, the wrong decisions or sheer accident can result in sudden catastrophe’, zegt Margaret Macmillan van Oxford University.

10 verschrikkelijke scènes uit ’Boer zoekt Vrouw’

Heel Nederland keek, u misschien niet. Dit miste u gisteravond bij Boer zoekt Vrouw.

Gele gevaar weg bij NS

Moderne tijden bij NS. De gele borden met de vertrektijden die ons al decennia toelachen in de stationshallen moeten weg, want niemand kijkt er nog op. Misschien ook omdat je nooit weet of de trein wel komt. Toch vindt de belangenvereniging van treinreizigers vindt dat het te snel gaat.

Trainer Seedorf wint in eerste duel met AC Milan

Clarence Seedorf is zijn trainersloopbaan begonnen met een nipte zege. Dankzij Mario Balotelli boekte AC Milan een nipte thuiszege op Hellas Verona: 1-0. Seedorf introduceert de Hollandsche School bij AC Milan en stuurde een zeer aanvallend Milan het veld in. In de basis stonden de Nederalnders Emanuelson en Nigel de Jong. Toch was het nog niet best. Tegen Hellas had de grootmacht uit Milaan wel veel balbezit, maar aan echt grote kansen kwam de ploeg van Seedorf niet toe. In de stromende regen (het regent al vijf dagen onafgebroken in Milaan) hield Hellas dapper stand. Mario Balotelli, die de komst van Seedorf toejuichte, scoorde uit penalty.

Hollande in Holland zonder ingestorte partner

Dat de Franse president François Hollande vandaag zonder zijn partner Valérie Trierweiler een officieel bezoek brengt aan Nederland, was vantevoren al afgesproken. Maar de Franse media leggen er in hun voorbeschouwingen op het eendaagse bezoek flink de nadruk op. ‘Hollande maandag zonder Trierweiler in Nederland’, meldt de krant Libération. Misschien kan Hollande Rutte uitleggen hoe je het volhoudt met twee hele knappe vriendinnen.


Minister Kamp gelooft in snel herstel van economie

$
0
0

Uw ochtendgebed op dinsdag.

Koerdistan Jihadisten wachten op een tegenstander

Jens Franssen is de Arnold Karskens van de Belgische radio en hij ligt aan de grens met Koerdistan en Syrië. Het ziet er groen en vredig uit daar. Aan het front gebeurt niks. Nog niks. Ook de verslaggeefster van The Washington Post, die op weg is naar de conferentie over Syrische vrede in Geneve en Montreux, twijfelt ernstig of  het rustig blijft deze regio.

Hoe start je een start-up?

Door gewoon te beginnen en door sommige zaken juist niet te doen. ’Today the world has the capacity to build almost anything imaginable’, beschrijft The Economist. ’The big question of our time is not ‘can it be built?’ but ‘should it be built?’. Staying lean certainly helps to refine founders’ ideas, but to industrialise the rapid creation of companies they need something else: accelerators.’

Europese liberalen kiezen niet voor Rehn

Jammer. Niet de nuchtere Euro-Fin Olli Rehn wordt de liberale kandidaat om de nieuwe Eurovoorzitter te worden, maar de Belgische Eurofiel Guy Verhofstadt. Rehn is ‘voor een van de andere belangrijke EU-functies, voornamelijk op het vlak van economische zaken en buitenlands beleid’. Het prijsschieten van de Eurohaters zal nog makkelijker worden.

Timmermans praat weer eens Frans

Luister even naar dit fragment. Weer doet hij een Ivo Niehetje. Onze minister van Buitenlandse Zaken geeft commentaar op het ’fantastische’ bliksembezoek van de Franse president Hollande en kan het niet laten om zijn talenknobbel te etaleren. Want hoe spreken we Danone uit? Exact. En Lancôme. Precies. Zeg het nog eens. Formidable, n’est pas?

Studentenhuis Leiden ontruimd

Corpsballen in kamerjas met een Apple Macbook onder de arm. Op de straat, ergens in Leiden. Een studentenhuis aan de Hooigracht in Leiden is vannacht ontruimd vanwege brand. Het vuur werd in de nacht van maandag op dinsdag rond 1.00 uur ontdekt. De studenten wisten zelf allemaal naar buiten te komen, toen de brandweer arriveerde stonden ze allemaal op straat. De studenten moesten de nacht ergens anders doorbrengen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Henk Kamp, de optimist

De Nederlandse economie kan op termijn terugkeren naar groeipercentages van voor de huidige economische crisis. Dat zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) vandaag in Het Financieele Dagblad. Kamp weerspreekt daarmee economen en collega-politici die ervan uitgaan dat de groei structureel lager uitkomt. ‘We komen van min 1 procent in 2013 en verwachten een half procent groei in 2014. Dat is al een verbetering van 1,5-procentpunt’, aldus Kamp. ‘We zitten volop in de overgang naar 1 à 1,5 procent groei. Dat is een mooie vooruitgang, maar we zijn nog niet klaar.’

Aandeelhouderswaakhond stoort zich aan The Wolf of Wall Street

Jan-Maarten Slagter is de waakhond van de Hollandse aandeelhouders, maar wordt ’verdrietig’ wanneer The Wolf Of Wall Street als inspiratie geldt voor vierdeklas scholieren. Twee denkfouten 1) The Wolf of Wall Street is een film en dat weten zelfs vierdeklassers 2) sommige kids worden in hun puberjaren geïnspireerd door seks, drugs en geld en gelukkig gaat dat meestal vanzelf weer over.

Assad, de martelaar

De Syrische oorlog is ook een propagandaoorlog. CNN’s Christiana Armanpour ontleedt een aantal kennelijke martelfoto’s.

Al-Qaeda actiever dan ooit

Kaartje op FT.com van vanochtend. Al-Qaeda roert zich meer dan ooit.

Schermafbeelding 2014-01-21 om 08.18.53

Vijf vragen voor Davos-gangers

De vijf vragen die de Davos-elite zich moet stellen. Dit zijn ze. Is the U.S. recovery for real? Is China going to blow up? What will the political impact of inequality be? In millennials vs. baby boomers, who wins? Technology: friend or foe?

 

Utopia-succes sust ruzie tussen Sanoma en De Mol

$
0
0

Jerry Hoff, de gevreesde procesadvocaat, heeft leren zwijgen, maar op deze avond in De Balie, kan hij niet stoppen met grijnzen. ’Ik geef toe: ik heb wind in de zeilen’, grinnikt hij.

Hoff werd in december door John de Mol als commissaris naar voren geschoven om zijn belangen te beschermen in SBS. De Mol heeft met zijn bedrijf Talpa een minderheidsbelang in SBS. De Talpa-tycoon schakelde Mr. Hoff, een corporate kuitenbijtertje, in omdat hij in een ogenschijnlijk uitzichtloos conflict was geraakt met Sanoma, de meerderheidsaandeelhouder in SBS.

Finse mediareus

Dat was in december. Dat waren de donkerste dagen van de samenwerking tussen Talpa en Sanoma, het Finse mediareus. Dat waren ook de dagen dat Utopia nog niet dagelijks op televisie te zien was.

Nu is het januari en is Utopia de reddingsboei voor SBS met kijkcijfers die dagelijks boven de miljoen pieken. ’Ik kreeg  een Fins onthaal toen ik werd ingezworen als commissaris’, zegt Hoff met gevoel voor ironie. Hij bedoelt een ’koud onthaal’? ’Ik ben er geweest’, zegt hij zonder zijn gezicht te vertrekken.

Helsinki

Hoff verving Talpa-ceo Pim Schmitz om volgens De Mol ‘een signaal af te geven’. ‘De verhoudingen zijn momenteel zodanig dat ik zo’n commissaris nodig heb’, liet de tv-tycoon in december nog dreigend weten aan Het Financieele Dagblad.

Inmiddels knalt Utopia uit zijn verwachtingsgrafiekje en hoeft Hoff niet meer te grommen. De advocaat met z’n olijke gezichtsuitdrukking was vooral opgeroepen om te zorgen dat de kleine lettertjes in de overeenkomst tussen Sanoma en Talpa werden nageleefd. Een van de strijdpunten was de aanstelling van de directeur van SBS.

Tv-rechten

Het recht om de tv-baas te benoemen ligt bij De Mol, maar dat recht wilde Sanoma inperken om eigen mensen aan te stellen. Sanoma beriep zich hierbij op het niet halen van enkele doelstellingen. De Mol was hier boos over en koos voor de confrontatie om ‘zijn’ directeur Remko van Westerloo te behouden.

Nu De Mol met Utopia ruimschoots aan alle doelstellingen voldoet, lijkt de brouille tussen Talpa en Sanoma weer geluwd. Is de kwestie Van Westerloo inmiddels bijgelegd? Hoff: ’We hopen dat Remko kan blijven natuurlijk. Ik moet zeggen: het praat een stuk makkelijker met goede cijfers.’

Uitkoop

Hoe staat met de uitkoop van Sanoma uit SBS? In december deed De Mol nog een bod van 373 miljoen euro op de 66% van Sanoma in SBS. Komt er een nieuw bod? Hoff glundert weer. ’De lijn die ik altijd volg: goedschiks als het kan, kwaadschiks als het moet.’

Utopia scoorde gisteravond opnieuw 1,1 miljoen kijkers. Inmiddels volgen honderdduizenden bezoekers de livestream van de realityshow en is er belangstelling van buitenlandse zenders voor het tv-format.

‘Blanke feministen negeren vrouwenhaat bij moslims’

$
0
0

Uw ochtendgebed is er ook vanochtend weer. Bijlezen in tien topics.

Stop met overwerken

Dat idiote gedoe met lange dagen werken levert niks op. De grote banken op Wall Street zien in het maken van extreme werkdagen niet langer een teken van machismo is, maar van inefficiënt en dom gedrag. Van overwerk word je depressief. ’The perplexing thing about the cult of overwork is that, as we’ve known for a while, long hours diminish both productivity and quality. Among industrial workers, overtime raises the rate of mistakes and safety mishaps; likewise, for knowledge workers fatigue and sleep-deprivation make it hard to perform at a high cognitive level. As Solomon put it, past a certain point overworked people become “less efficient and less effective.” And the effects are cumulative. The bankers Michel studied started to break down in their fourth year on the job. They suffered from depression, anxiety, and immune-system problems, and performance reviews showed that their creativity and judgment declined.’

Hillary-concurrent verkeert in zwaar weer

Chris Christie, de democratische gouverneur van de staat New Jersey, wordt vandaag ingezworen voor zijn tweede termijn, maar de festiviteiten zijn afgelast wegens het barre weer. Het is symbolisch te noemen. Christie wordt gezien als dé Democratische concurrent die Hillary Clinton kan afhouden van een nominatie voor de presidentsrace van 2016. Christie’s overwinning in de staat New Jersey wordt overschaduwd door affaires. Medewerkers van de gouverneur zouden een politieke tegenstander geld uit de infrastructuurfondsen hebben geweigerd die was bedoeld om een brug in Hoboken te renoveren.

Lucht uit oude ijskast schokt bejaarden

Ander bizar regio-nieuws. ’NIJKERK – De brandweer is dinsdagavond uitgerukt naar verpleeghuis Zilverschoon in Nijkerk na een melding over een vreemde lucht. Uit voorzorg moesten acht bewoners tijdelijk hun onderkomen uit. Ambulancepersoneel heeft bewoners en personeel onderzocht. Na metingen door de brandweer bleek het te gaan om een defect aan een oude koelkast in de personeelsruimte.Nadat er goed was geventileerd, mochten de bewoners weer terug naar hun woning.’

Blanke feministen veronachtzamen moslim-vrouwenhaat

Pats, boem. Machteld Zee, een Leidse strafrechtjuriste, stoort zich aan de Ascha Ten Broeke’s en Milou van Hintums, die jammeren over Bart Smits folders of clitoris-correcties, maar niet klagen over de onderdrukking van vrouwen door moslims. ’Ruimte in de krant kan maar één keer worden volgepend, dus doe dat niet over een Bart Smit folder, maar over een ex-moslima die vertelt dat ze gedwongen werd een boerka te dragen. En dan moeten wetenschappers niet schrijven dat zo’n boerka beschermt tegen de zon (Nussbaum!), maar over de schande van seksesegregatie. Kortom, in de derde feministische golf kan je niet tegelijkertijd feminist zijn en culturele en religieuze vrouwenhaat bagatelliseren met een frase als ‘dat willen die vrouwen zelf’ of ‘wij zijn even erg’. Alleen zo wordt er voor nieuwe feministen de ruimte geschapen zich uit te spreken, zonder dat ze bang hoeven zijn voor rechtspopulistische fellow traveller te worden versleten.’

Olaf wordt Nadir, Topsport-student wordt moslim

Olaf Mesman (22), tweedejaars student politicologie aan de UvA, besloot vier maanden geleden om zich te bekeren tot de islam. Hij leest de Koran, bidt tot Allah en hij deed mee aan de Ramadan. Hij is er alleen nog lang niet, vindt hij zelf: ‘Ik voel constant dat ik niet deug, dat ik zondig ben.’ Zijn bekering kwam in de Indiase woestijn. ’ ‘In de complete stilte en droogte van de woestijn heb ik nagedacht over wie ik ben en wat ik wil.’

Chinese partijbaronnen sluizen geld weg

Leuke kop in Trouw. ‘Rode adel gaat offshore’. De partijelite in China sluist miljarden naar het buitenland. Daarmee ondermijnt ze het gezag van de Communistische Partij. Pogingen de corruptie te stoppen halen nog weinig uit. Naaste familieleden van de communistische politieke leiders in China gebruiken bedrijven in belastingparadijzen om hun vermogens te maskeren.

Besparen? Neem zelf brood mee

Bijna tweederde van de Amerikanen koopt een lunch. Kosten per jaar bijna 2000 dollar. Zonde van het geld.

RTL Nieuwsbaas lijdt aan Van Gaal complex

Pieter Klein, adjunct bij RTL-nieuws, gebruikt een Van Gaal trucje om een punt te maken en zich te verheffen boven domme populisten en afgestompte complotdenkers. Klein betoogt hij dat we in het Demmink-dossier en het Euro-debat door complotdenkers en andere idioten worden opgehitst en hij snapt niet waar die ideeën vandaan komen. ’Ben ik nou zo gek…’ Nee, Pieter Klein, je creëert een tegenstelling die er niet is.

Oekraiënse betogers dood door politiekogels

AP bericht hedenochtend. ’An Associated Press reporter has seen medics declare two people dead near barricades in the capital city of Kiev, where police and protesters have clashed for more than two days Oleh Bondar, a medic, said the men died of bullet wounds, but would not specify whether they were rubber or real bullets. Police began dismantling barricades near a government district in Kiev on Wednesday morning, but protesters soon pushed them back to their original positions.’

Dieudonné opgepakt wegens huiselijk geweld

Heeft de antisemitische cabaretier Dieudonné losse handjes? Hij werd gisteravond opgepakt, nadat er meldingen waren van huiselijk geweld tegen een gerechtsdeurwaarder die bij hem een paar aanmaningen kwam bezorgen.

Oud SNS-bestuurder: ‘Beleggers zijn deels misleid bij beursgang’

$
0
0

De tragische geschiedenis van een groep SNS-bankkinkels die Peter Stuyvesantje gingen spelen met een vastgoedportefeuille levert nog steeds smeuïge passages op. De ondergang van SNS is vaak beschreven, maar in het verse relaas van NRC’s Tom Kreling en Esther Rosenberg staan weer nieuwe zaken, anekdotes en quotes.

1. Bij SNS werkte een register-accountant die in 2002 onthulde dat Ahold de jaarcijfers opvrolijkte met side-letters. Deze man heette Matthijs Smit en wordt uitgelachen als hij bedenkingen uit over het financiële slachtafval bij Property Finance. ’Je hebt een Aholdsyndroom,’ bijt SNS-CEO Sjoerd van Keulen de boekhouder toe. Waarna de volgende dodelijke zin volgt: ’De directeur internal audit zou vanaf dan niet meer direct zijn baas waarschuwen voor verontrustende signalen.’

J.P. Morgan speelt vals dubbelspel

2. De adviseurs van J.P. Morgan – de zakenbank die  SNS adviseert om de rommelhypotheken van ABN Amro over te nemen (’excellent fit’) – lachen het bestuur in elkaars gezelschap uit dat ze die bak steengruis hebben ingelijfd. ’De bankiers van J.P. Morgan menen dat SNS Reaal te veel voor de vastgoedbank heeft betaald. Dat zeggen ze niet tegen de bestuurders. Ze maken er onderling wel grappen over.’

3.Topman Sjoerd van Keulen onderhandelde ten tijde van de beursgang van SNS met stijve Britse krijtstrepen op een moment dat zijn hoofd de aanblik bood van Elephant Man. ’Hij moet de avond (hij is allergisch voor week en schaaldieren) ervoor iets verkeerds gegeten hebben. Toch gaat hij naar de belangrijke presentatie. Als de bijeenkomst is afgelopen ziet hij in de spiegel op het toilet dat zijn hele gezicht is opgezwollen. Hij had er niets van gemerkt. Ook aan de gezichten van zijn Britse gesprekspartners kon hij niet aflezen dat zijn gezicht tamelijk vervormd was. Die hadden hem met uitgestreken gezichten aangekeken en af en toe beschaafd ‘oh really’ gezegd.’

The Silence of the Lamp

4. Bij SNS was het Animal Farm. Het ene varken was iets meer gelijk dan het andere varken. ’In het vastgoed bestaat een oude en ongeschreven hiërarchie. De handelaren in onroerend goed staan onderaan. Het stelt niet zoveel voor, panden kopen en die met winst doorverkopen. Dat is wat ontwikkelaars van onroerend goed over hen zeggen. Zij zelf maken echt iets, ze laten iets tastbaars achter. En dan zijn er nog de beleggers. Die hebben het gemaakt. Zij handelen niet en ze bouwen niet, ze steken hun geld in kant-en-klaar onroerend goed en verdienen aan bijvoorbeeld de huurinkomsten. Het is een vorm van rentenieren.’

5. De Antilliaanse Ference Lamp, oud- SNS-bestuuder, heeft het meest exotische cv bij SNS. ’Ference Keie Vardique Lamp is geboren op Curaçao. Hij heeft een Nederlandse moeder en een Antilliaanse vader, die minister van Onderwijs was. Zijn oma woont in Groningen. Op zijn achttiende moedigen zijn ouders hem aan het eiland te verlaten om te gaan studeren. Het wordt bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.’

De Antilliaan werkt, voordat hij bij SNS aanmeert, bij Lehman Brothers, de bank die SNS naar de beurs brengt. Daar kreeg de Lehmaniaan al inzicht in de beursgangstrategie en constateert hij al dat de latere overname van een rotte vastgoedpoot van ABN Amro daar niet echt in past. ’De aankoop van een vastgoedbank is nu eenmaal niet wat SNS Reaal de aandeelhouders bij de beursgang heeft voorgehouden. De beleggers worden zo misleid, Ference Lamp had toen al de boeken van Bouwfonds (het latere Property) ingezien. Hij zag wat voor risico’s de bank en verzekeraar met de overname loopt.’ Paar alinea’s later: ‘Vier jaar later zal Lamp namens SNS Reaal in een vertrouwelijke evaluatie stellen dat beleggers bij de beursgang wellicht niet echt zijn misleid, maar dat een overname van een vastgoedbank ook zeker niet voor de hand lag.’

Versailles zonder fundament

7. De vastgoedboys van SNS keken neer op de couponknippers bij de spaarafdeling. Het hoofdkantoor van de stenenschuifafdeling in Hoevelaken wordt vergeleken met het optrekje met een bepaalde Franse vorst die het nogal hoog in z’n bol had. ’Het lijkt pand op een kasteeltje, met de plafondschilderingen, de wandversieringen en de schouwen uit de zeventiende en achttiende eeuw, maar het werd pas in 1927 gebouwd. Versailles, zoals het binnen Bouwfonds heet, past goed bij de activiteiten. Een nieuwbouw kasteel van waaruit hij financieringen verstrekt aan ondernemers die het ontwikkelen van een gebouw vaak zien als het oprichten van een eigen standbeeld.’ Financieringen die uiteindelijk meer op zijn plaats zijn in een gokhal dan dit nouveaurichpaleis. ’Een risicomanager ging het eens bijhouden in de vier maanden voorafgaand aan april 2008. Hij turfde. In deze periode keurde de kredietcommissie 62 aanvragen goed. Bij meer dan de helft werden de eigen goedkeuringseisen overschreden. Het betrof 25 Nederlandse en 11 internationale financieringen.’

8. Bij Properity Finance, de vastgoedtak die SNS later naar de afgrond stuwde, werkte allemaal mannetjes en machootje. Die bestelden champagne op kosten van de zaak, en gaven feestjes met de creditkaart van SNS. In Monaco werd gefeest in Jimmy’Z. Afspraken werden er gemaakt in sterrenrestaurant Ciel Bleu of ’t Schulten Hues in Zutphen. De directie rijdt in een Audi of een BMW 5 serie. Het grote graaien houdt jaren aan. ’Enkelen hebben een creditcard van de zaak. Ze kennen soms een opzegtermijn van vier maanden, wat voor een externe medewerker die per uur wordt betaal niet gebruikelijk is. Reisuren worden als werkuren gedeclareerd. Smit merkt op dat de autorisatie van facturen niet altijd duidelijk is en dat medewerkers die vlak bij Leusden wonen of kantoor houden, op maandag en vrijdag ‘een veelvoud van de normaal te achten reisafstand’ declareren.’

Eén adviseur kan zonder veel moeite een miljoen mee naar huis nemen. ’Het contract van interim-manager en oud-bankier Hans Advocaat, die 325 euro per uur verdient, blijkt later met de hand te zijn aangepast: een maximum van acht te declareren uren per dag wordt veranderd in een minimum van 160 per maand te declareren uren. Hij brengt het bedrijf van december 2009 tot en met oktober 2010 672.390 euro in rekening, inclusief reis- en verblijfkosten. Hij verdient bij de vastgoedbank uiteindelijk meer dan een miljoen euro.’

Bescheiden onmacht

9. Goed, directeur Marius Menkveld rijdt in een keurige Citroën C6 en is zó zuinig dat hij New Yorks restaurantpersoneel choqueert door alle financiële fatsoensnormen te overtreden. ’Hij reed veel het land door, om in de kantoren te controleren wat er zich afspeelde. Dat vindt niet iedereen altijd even leuk. Staat hij ineens achter je. Even kijken hoe het staat met dat memo waar hij om had gevraagd. Is het nog niet af, dan kan hij driftig uitvallen. Hij is ongeduldig en soms wat onaangepast. Dan geeft hij te weinig fooi in een restaurant in New York, waardoor een vertwijfelde ober denkt dat er iets mis is met het eten en de kok erbij roept.’

10. Oud-baas Sjoerd van Keulen was een hippie die in het kapitalisme was terechtgekomen. Van Keulen had lak aan autoriteiten, maar vergat een regel uit het grote kapitalistenboek: wees niet te eigenwijs, want de markt wint altijd. Hoe we dit weten? Bij zijn afscheid, dat hij vierde in het Cobra Museum in Amstelveen, werd hij geraakt door de schilderijen van Cobra. ’Worsteling en ontworsteling. Woest en provocerend, weg van alle normen en afspraken. Ongelooflijk wauw.’ Maar ja, ongelofelijk wauw werd ongelofelijk auw. Misschien had Van Keulen gewoon zanger moeten blijven van The Free Ltd. Bij zijn afscheid wist de voormalige Maagdenhuisbezetter zijn personeel voor het eerst pas echt te raken. ’Hij heeft al een paar jaar niet meer gezongen, maar hij kan nu moeilijk nee zeggen. Na een paar zinnen is zijn stem al opgewarmd. Zelfs genodigden die hem niet hoog achten, zijn diep onder de indruk van zijn stem.’

Feyenoord-fans gingen stiekem Arena binnen, maar hielden zich stil

$
0
0

Uw ochtendnieuws. Hier is-ie weer.Kiev brandt

De opstand gaat door in Kiev.

17-jarige Max krijgt overal bier

Wist u dat de 17-jarige Max van Geuns nog gewoon bier kan drinken in Amsterdam, terwijl dat toch niet zou mogen in deze stad? Max biecht alles op in Het Parool en praat over zichzelf alsof hij een zware crimineel is. Hij drinkt alcohol in het café, waar ze niet naar zijn paspoort vragen, maar zijn bonuskaart. ’Dan moet ik toch bekennen dat ik als zeventienjarige en met mij vele anderen behoorlijk wat strafbare feiten heb gepleegd de afgelopen tijd.’

Einde aan het graaien

Zwaai, zwaai, graai, graai. De beloning in opties – het symbool van zelfverrijking in de top van het bedrijfsleven – verdwijnt. ­Bedrijven delen steeds minder vaak optiepakketten uit als bonus aan bestuurders. De kans op uitschieters waardoor topmannen in één klap multimiljonair worden, neemt daardoor rap af. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de meldingen van aandelen- en optietransacties bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Waar bedrijven in 2003 bestuurders nog 275 optiepakketten uitdeelden, was het aantal in 2013 gedaald naar 45 keer. De trend zet dit jaar door, nu ook Philips en Randstad zijn gestopt met opties. Van de 25 AEX-bedrijven delen alleen bodemonderzoeker Fugro en de elektronische uitgever Reed Elsevier opties uit.

Vette Indiase film opent Rotterdams filmfestival

BN-ers heb je zelden bij de opening van het filmfestival in Rotterdam, want veel te ver weg uit Amsterdam en veel te inhoudelijk. Gisteravond opende het filmfestival met de Indiase film Qiassa, een (melo) drama over een man die het niet kan verkroppen dat hij geen zoons heeft. Hij beslist dat zijn vierde dochter als zoon door het leven moet. De film speelt zich af in Punjab. De onderdrukking van vrouwen, religieuze waanzin, stompzinnig machismo en verkrachtingsangst spelen een rol. Het gerucht ging even dat Madonna in de zaal zat, omdat ze iets zou hebben met een Nederlandse danser uit Rotterdam. Dat was leuk bedachte onzin om het festival wat celebstatus te geven.

Nachtclub in Hongkong naar de beurs

Het is zover, de leukste beursgang van het jaar. In Hongkong. Nachtclub Magnum gaat aandelen uitgeven en de inschrijving is al 2000 keer overtekend.

Herseninfarct voor Marco Borsato

Marco Borsato heeft woensdagavond een TIA gehad. Dit gebeurde vlak voordat hij zou optreden op één van de twee Vrienden van Amstel Live-concerten in Ahoy. De 47-jarige zanger is naar het ziekenhuis gebracht en maakt het nu naar omstandigheden goed, meldde concertorganisator Mojo gisterenavond.

Rutger Hauer weer in een film

Zeventig jaar is hij en nog steeds cool. Rutger Hauer heeft weer een rol in een buitenlandse sf-film binnengesleurd. De acteur, die donderdag zijn 70e verjaardag viert, gaat voor Sights of Death samenwerken met grote sterren als Dany Glover, Daryl Hannah, Stephen Baldwin en Michael Madson. De opnames zijn in Italië. De actiethriller speelt zich af in 2047, wanneer de wereld wordt overheerst door één grote centrale regering. Landen die zich niet wilden aansluiten, zijn vernietigd. Hauer speelt in de film een militaristische kolonel die ervan wordt verdacht mogelijk een coup te willen plegen.

Winter in America is not so fine

De witte laag sneeuw die over Washington ligt biedt een vredige aanbeeld. Haaretz correspondent Ari Shaavit wordt er een beetje bang van. ’The superpower invested all its spiritual resources – and much of its economic resources – in the mud of Iraq and Afghanistan. It lost its famous self-confidence in two undying wars and an extended economic crisis. That is how Washington is now a post-traumatic capital. It does not believe in big ideas and does not believe in big struggles and does not believe in itself.’

In bijstand? Praat Nederlands

Wie bijstand wil en geen Nederlands spreekt, moet de taal eerst leren. De eis geldt voor iedereen: Nederlanders, inwoners van de EU en immigranten van daarbuiten. Wie geen Nederlands leert en geen diploma haalt, krijgt tijdelijk geen uitkering. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken vindt dat taaleis een vereiste moet zijn voor het krijgen van uitkering. Toen rechtse partijen dit decennia geleden voorstelden werden ze verketterd.

Feyenoord-fans komen in geheim Arena binnen

Lekker rellerige Pownews item op het NOS-op 3 journaal. Een verslaggever ging mee met Feyenoord-fans die zonder moeite toch de Arena binnen konden komen tijdens de bekerwedstrijd Ajax-Feyenoord (3-1). Met verdraaide stemmen en buiten beeld deden de mannen hun verhaal. Om niet op te vallen hadden ze ook hun Feyenoord tenue uitgedaan en gedroegen zich zo neutraal mogelijk. Het gevolg? Een relatief rustige voetbalkraker.

We leven in conservatieve tijden

Zo dansten studenten we in de jaren zestig. Wat zijn we braaf hè?

Interview Bénédicte Ficq: ‘Badr wilde niet naar Moszkowicz, hij wilde mij’

$
0
0

Mr. Bénédicte Ficq staat Badr Hari deze dagen bij in zijn rechtszaak en stoort zich aan de mediastorm die over haar cliënt raast. Hoe een Limburgs paardenmeisje, via het Groningse studentencorps kon uitgroeien tot een van ’s lands meest uitgesproken en gevreesde advocaten. ’Moszkowicz heeft de advocatuur schade berokkend.’ 

Bénédicte Ficq (56) belt vrolijk-geamuseerd op. Een paar minuten nadat de start van het interview gepland staat informeert de advocate of de interviewer nog arriveert vandaag. Een vorige afspraak, een week eerder, was ze zelf vergeten toen de interviewer zijn komst aankondigde. ’Dan zouden we nu gelijk staan in vergeetachtigheid’, pest ze.

Badr Hari

De scherpgebekte strafrechtadvocate die vandaag Badr Hari bijstaat opent even later met gulle glimlach de deur van het kantoorpand in de Amsterdamse binnenstad dat bereikt moet worden via een inwendige garage. De advocate gaat voor naar een spreekkamer.

De stafpleiter, die vorig jaar de protestactie aanvoerde tegen de aangekondigde bezuinigingen op de pro-deouurtarieven, kijkt bijna vergenoegd als de verslaggever zich verbaasd over de bescheiden entourage.

Niet echt bling bling dit kantoor zeg?

’Met onze status zijn we helemaal niet bezig. Het klinkt misschien arrogant en dat is absoluut niet zo bedoeld: we zijn het stadium dat we ons moeten etaleren wel een beetje voorbij. Dit pand roept weinig statusgevoel op, toch? Onze klanten, die ervan worden verdacht strafbare feiten te hebben gepleegd, vinden het vooral heel prettig dat de ingang privacybevorderend is. Je rijdt hier zo naar binnen. Geheimhouding is het hart van ons werk. We staan mensen bij die bekende koppen hebben en die willen gewoon niet gezien worden.’

Vroeger was de strafrechtadvocatuur toch dikdoen aan de gracht?

’Dat is ook wat irriteert hè. Ik weet niet wat voor gedachten mensen hebben bij de beroepsgroep ’advocaten’, maar er is veel mythevorming over rijkdom.’

Moszkowicz.

’Ja, maar Moszkowicz heeft ons heel veel schade berokkend.’

…SUV’s, dikke horloges

’Ja, nou, ík kom hier op de fiets naar kantoor hoor. Ik snap heel goed waar die vooroordelen vandaan komen, maar het is een groot misverstand. 70 tot 75 % van ons kantoor wordt gefinancierd door rechtshulp van de staat. Er zijn maar heel weinig mensen die een strafrechtadvocaat kunnen betalen! Dat imago dat Bram Moszkowicz cultiveerde, en dat ook wordt ondersteund door de présence van Theo Hiddema, is stuitend. Dikke bolides. Vier, vijf auto’s en drie vier huizen. Dat is zó volstrekt naast de werkelijkheid. Ik doe dit echt uit een roeping. Ik wil niet werken voor alleen maar mensen met poen. Ik hoop dat het besef een keer doordringt dat het belangrijkste is dat je een goede raadsman moet kunnen inschakelen als de overheid over je heen kukelt en je uit je omgeving plukt en gewoon in de bajes gooit.’

Is het lekker dat Moszkowicz is weggevallen?

’Oh, nee hoor, maakt me niks uit. Je denkt toch niet dat wij het drukker hebben gekegen, omdat Moszkowicz is weggevallen?’

Dan had Badr misschien wel bij hem gezeten.

’Moszkowicz heeft hem nog geprobeerd bij hem naar binnen te trekken. Badr Hari wilde niet naar hem. Hij wilde míj.’

Wat een apenrots de advocatuur. Paar grote jongens pakken het grote geld en de vette zaken en rest moet krabbelen.

’Mensen moeten afleren te denken dat wij vetbetaald zijn. Maar we zijn wel eredivisie-spelers. We leveren kwaliteit. Ik vind mezelf een absolute internationaal.’

ficq2

Ficq, de stakingsleider, pleit tegen bezuinigingen op prodeo-strafrechtverdediging

Bent u meer Messi of Ronaldo? Iemand die het van zijn talent moet hebben of het harde werker?

’Dan ben ik meer een Messi, denk ik’, lacht zelf om deze hysterische vergelijking.

Denkt even na: ’Ik ben een intuïtieve advocaat. Ik voel waar de kansen liggen. Ik lees een dossier, ik laat het los en dan plotseling ’toing’ dan heb ik een juridisch aanvalsplan, een strategie, waarbij ik me helemaal senang voel. Daar ga ik dan vol voor. Ik kan goed zien waar de kansen liggen. Wat helaas wat moeilijker te beheersen is is de media-insteek die je ’kiest’  Die tsunami aan publiciteit kan je enorm overvallen. In Nederland is er sprake van een aantal strafrechtelijk ingevoerde journalisten die behoorlijk de touwtjes in handen hebben, ook in televisieland. De Telegraaf wordt gevoed door John van den Heuvel. En diezelfde John van den Heuvel zit ook weer bij RTL Boulevard en de mensen van RTL Boulevard hebben dan ook weer veel in de melk te brokkelen bij RTL Late Night. Zo gaat dat.’

U suggereert een informatiecomplot?

’Nou als zij willen kunnen zij volledig eenzijdig en door hun gekleurd de informatie de wereld in helpen die zij willen verspreiden.’

John van den Heuvel en u stonden voor ’t hekje over een kwestie.  Hij noemde u een ’maffiamaatje.’ Daar was u woedend over.

’Ik heb bezworen daar niets over te zeggen. Ik heb de president van de Rechtbank beloofd dat we ons niet meer publiekelijk over elkaar uitlaten.

Is het moeilijk om niets te zeggen?

’Ja, dat is heel moeilijk!’

ficq

Zegt dan: ’Kijk, qua publiciteit heeft De Telegraaf heel veel macht. Alle publicaties worden klakkeloos overgenomen door internetsites. De inhoud van al die rapporterende internetsites voeden ook weer een bepaald beeld. En de lezers gaan weer op elkaar reageren en dan ontstaat er een mediawerkelijkheid die wordt overgenomen door Pauw & Witteman, door De Wereld Draait Door en andere opiniërende media, en dan constateer je dat die mediawerkelijkheid is ingestoken door De Telegraaf.’

We hebben toch verstandige rechters. Die kijken daar toch dwars toch heen?

’Getuigen worden ook geconfronteerde met die grote mediabom en kunnen zonder dat ze het zelf beseffen worden beïnvloed of worden ingefluisterd.’

Vindt u dat een gevaar?

’In de zaak Badr Hari is me dat enorm tegengevallen. Het was een explosieve mix deze kwestie. De voetballer die zijn vrouw verliest aan een Marokkaanse kickbokser die door media wordt gekoppeld aan criminaliteit: de badboy met het blonde meisje.’

The perfect storm voor de nieuwszenders

’Ja, dat is ook zo.’ Houdt even in: ’Ik ga inhoudelijk niks zeggen hè, zolang de zaak loopt. Dat doe ik niet.’

Ook omdat Badr natuurlijk niet helemaal mr. Nice Guy is.

Lacht: ’Nee, dat doe ik niet. Laat ik het zo zeggen: soms komen omstandigheden bij elkaar op een zwart moment in je leven dan kan dat er mede aan debet zijn dat iets resulteert in een strafbaar feit. Dat is het leven zelf. Je moet het in context zijn. Je kunt niet even snel oordelen. Soms word er een diepgaand oordeel geveld zonder de ins en outs te kennen. Weet je wat ik daarvan vind? Dat vind ik gewoon dom. Soms is het gezegde tout comprendre, c’est tout pardonner van toepassing.’

Blikt terug: ’De periode waarin de Badr-zaak naar buitenkwam was het komkommertijd. Ik was in Kenia op vakantie. Op safari. De leukste vakantie uit mijn leven. Ik werd gebeld door mijn cliënt en zag hoe explosief de reacties waren. Ik zag al heel gauw dat het niet tegen te houden was. De roddelpers had je in je nek. De Telegraaf, RTL Boulevard. Op al-le fronten. Vrij snel ben ik opgehouden met communiceren met de pers. Ik heb één mistap begaan door naar Knevel & Van den Brink te gaan.’

Die vroegen zich ook af waarom u hem verdedigde.

’Dat was het enige televisieprogramma waaraan ik heb meegewerkt. Dat doe ik dus niet meer. In de publiciteit was de zaak niet te winnen.’

Had u anders verwacht?

’Je hoopt op het redelijke, maar het redelijke gleed zo tussen je vingers weg. Wat kun je doen tegen een lawine die over je heen dendert? Mensen denken dat ze op basis van berichtgeving in krantjes, tijdschriften en sites iemand kunnen beoordelen. Dat ze kunnen zeggen: wie het wél of wie het niet heeft gedaan, en dat kunnen zij niet. Dat maakt me kwaad ja, ik ben een sanguine persoonlijkheid die zich druk maakt.’ Lacht even: ’Gelukkig maar.’

Een afzwaaiende rechter Wouter van den Bergh wil lekenrechtspraak invoeren.

’Ik ben absoluut geen voorstander van juryrechtspraak. Ik zou het trouwens wel goed kunnen om voor een jury kunnen pleiten. Ik vind dat verdachten gevrijwaard moeten blijven van die volkse emoties en dat circus en dat theater. Het gevaar bestaat dat een verdachte een advocaat heeft die niet de juiste capriolen kan uithalen in dat circus. Die verdachte zou dan onterecht veroordeeld kunnen worden. Het is serieus werk waar heel veel tranen worden geplengd. Ik wil dus professionele rechters die door het circus heen kunnen kijken.’

En dan zeggen critici: die Ficq is een hele elitaire!

’Juist niet. Ik treed voor iedereen op!’

Nou uw angst voor de volkswil is alom bekend.

’Ik heb maar heel weinig cliënten die er belang bij hebben in zo’n circus. Ik ben een hele belegen advocaat. Ik ben 56, ik heb helemaal geen trek meer in al die mensen die de hele tijd aan mijn kop zeuren met al die oppervlakkige oneliners. Het irriteert me mateloos. In steeds grotere mate. Ik wil niet meedoen aan amusement. ’

Toch moet het soms

’Waarom? Ik lees het niet meer. Ook niet wat ze over mij zeggen. Soms word ik uitgescholden voor ’irritant kutwijf.’  Of ’lelijke heks’ . Nou ja goed. Dat is prima. Dat interesseert me helemaal niks. He-le-maal niets. Die ijdelheid ben ik ver voorbij. Het raakt me niet.’

U fietst een rondje op de racefiets en het is voorbij.

’De natuur is voor mij de helende en relativerende factor. Nog steeds.’

Ook in de Badr case toen Boulevard u te grazen nam.

’Kwalbert Verlinde.’

Hij was zelf ook even aan de beurt.

’Heer-lijk. Ja, vind ik wel lekker. Denk ik bij mezelf: kun jij ook eens voelen wat er gebeurt als die roddelpers zo op je nek zit. Vind ik wel opvoedend. Ik hoop dat het hem raakt.’

Klinkt een beetje rancuneus.

’Maar ik probeer nooit verzuurd of verbitterd te raken. Op dit kantoor kun je relativeren en stoom afblazen. We lachen veel. Maar ik maak me wel bezorgd over de macht van de media. Het kan niet zo zijn dat de pers bepaalt wat een grote zaak is en wat géén grote zaak wordt. Als ik denk aan het verlof van Volkert van der G. dan zijn de media in staat om het publieke lynchgevoel zo op te poken dat de staatssecretaris kan besluiten om hem maar niet eerder vrij te laten. Onze maatschappij veroorzaakt zoveel niet meer te kanaliseren agressie en druk dat we terecht zijn gekomen in een waan-van-de-dag maatschappij. Dat is een veel gevaarlijker maatschappij dan wij ons realiseren. In vrijheidszaken doe je dat niet. Dat hoort bij een enge staat. Dat is akelig. Mensen denken vaak: dat overkomt mij toch niet. Maar als iemand een gezellig feestje heeft gehad en teveel drinkt en per ongeluk iemand doodrijdt dan ben je zelf ineens verdachte!’

U was een keurig paardenmeisje uit een net Limburgs burgemeestersgeslacht zonder enige ambitie.

’Ik ben altijd een extreem onafhankelijk iemand geweest. Ik ben ook nooit lid geworden van iets…’

Maar wel licht kakkineus

Lacht: ’In mijn studententijd was ik wel lid van Vindicat, het Groningse studentencorps ja.’

U? Dat was diep in de linkse jaren zeventig. Ficq ging lekker brallen?

’Maar daar dat deed ik dus niet aan mee. Ik ben daar lid van geweest, maar ik ben daar nooit lid van geweest. Snap je wat ik bedoel?’

Hoe opereerde u daarbinnen? Iedereen was links toen en bij Vindicat moest je rechts zijn? 

’Ja, dat klopt. Maar ik ben een vrij geboren mensch. Ik ging op kamers en kwam uit een vrij gezin. Eerst werd ik nog lid van Albertus, het katholieke corps, maar daar vond ik geen ruk aan.’

U werd niet lekker aangelijnd bij het corps.

’Nou, ik deed niks wat ik niet wilde. Ja, ik dronk vrij veel. Ik kon hem wel goed raken ja, en ik was de slechtste student ooit. Ik bakte er niks van. Mijn eerste jaar heb ik drie keer gedaan. Ik was de minste gemotiveerde student uit de geschiedenis. Werkte in de horeca. Verdiende geld. Bij de Drie Gezusters.’

Bij Kooistra, de man die u later bijstond?

’Kooistra was mijn baas. Ik ben lang bij hem blijven hangen.’

En toen zag je niet hoe hij te werk ging?

Lacht: ’Ik werkte daar keihard met plateautjes. Ik heb nooit iets gemerkt.’ Zegt: ’Groningen was fantastisch. Ik was gek op dat platteland. Fietste heel veel. Naar Garnwerd. Wind tegen. Heerlijk. Ik heb daar duizenden kilometers gefietst.’

U bent nog steeds studentikoos.

’Volgens mij ben ik ook niet veel veranderd. Thuis ben ik ook niet anders dan op kantoor. Dan ga ik gewoon achter het aanrecht staan.’

Geen dark side bij Ficq.

’Nee. Ik heb geen dark side. Die heb ik niet. Het is heel saai hè.’

Nooit jaloers.

’Nee.’

Drankzucht?

’Heel gematigd. Ik zal het je zeggen. Ik ben monogaam. Ik gebruik geen drugs, ik ben nooit meer dronken. Al 25 jaar niet meer.’

Maar iemand vermoorden zou u wel kunnen?

’Stel: je hebt geen huis meer, je kinderen zijn vermoord, je slaapt niet, je drinkt te veel, je komt de verkeerde tegen. Iedereen kan iemand vermoorden. Ook ik hoor. Als ze mijn kinderen iets aandoen, dan ben ik daartoe in staat.’

ThePostOnline ontmoet Bénédicte Ficq

Waar: kantoor mr. Ficq in Amsterdam

Van: 12.00-13.30 uur

Opvallende terzijde: Bénédicte Ficq is seizoenskaarthouder van voetbalclub Ajax en heeft verstand van het spel. ’Ik vind dat Daley Blind op het middenveld moet spelen.’

Drank: 1 zwarte koffie Ficq, 1 zwarte koffie ThePostOnline.

Delen van dit interview stonden eerder in Nieuwe Revu.

De Vlieger woest over ‘kapotmaak’ rapport Financiën

$
0
0

‘Die Hoekstra is een vriend van Kathleen Ferrier. Ik ben niet van de complotten, maar het is een poging om me te pakken’, reageert Erik de Vlieger op het rapport dat de nasleep van de SNS nationalisatie beoordeelt in opdracht van het ministerie van Financiën.

De Vlieger doelt op medeopsteller van het rapport Rein-Jan Hoekstra, net als Kathleen Ferrier, een CDA-prominent. De vastgoedondernemer voert op sociale media al maanden campagne om Ferrier te bewegen haar wachtgeld te laten terugbetalen en beschouwt de Holleeder-alinea in het onderzoek als een ‘afrekening.’

Verdachtmaking

In het rapport, dat het dramatische verlopen vastgoedavontuur van bank-verzekeraar SNS Reaal beschrijft, wordt aan een oude strafrechtzaak gerefereerd van De Vlieger. In deze kwestie, die dateert uit 2006, wordt De Vlieger ervan beschuldigd samen te hebben gespannen met de voor afpersing veroordeelde Heineken-ontvoerder Willem Holleeder.

Het duo zou een Amsterdamse horeca-ondernemer onder druk hebben gezet om zijn café af te staan. Deze activiteit zou zijn opgezet vanuit een onderneming waarin de toenmalige vriendin van Holleeder participeerde. Haar betrokkenheid werd toen uitgelegd als het bewijs dat Holleeder betrokken zou zijn bij activiteiten in deze BV.

Onzin-verhaal

‘Het is zo’n onzinverhaal’, zegt hij. De Vlieger werd in 2009 vrijgesproken van deze verdachtmaking vanwege ‘gebrek aan bewijs’. 

De Vlieger is aangeslagen dat de beschuldiging opnieuw opduikt. ‘Bizar dat mij dit nu wordt aangewreven. Rabobank vastgoed en ING real estate deden net zo goed zaken met deze BV, maar dat wordt niet gemeld.’

De Vlieger denkt dat zijn kritiek op SNS-bazen, zoals in een column bij zakenblad Quote, zijn ageren tegen Ferrier en zijn kritiek op minister Dijsselbloem en de DNB, hebben geleid tot deze passage. ‘Ik trek in het openbaar ten strijde tegen bankiers en uitvreters, en ik weet zeker dat ze nu denken: zo nu is het wel genoeg geweest. Dit is om me kapot te maken.’

Proces

Het rapport is kritisch over de manier waarop de vastgoedtak omging met medefinanciers en haar klanten. De vermoorde vastgoedbaron Willem Endstra en diens kompaan Klaas Hummel worden in het rapport in verband gebracht met witwasoperatie. Hummel spande eerder een zaak tegen vijf FD-journalisten aan die hem in het boek ‘De val van SNS’ naar eigen zeggen ‘criminaliseerden.’ Hummel reageerde vanmiddag niet op vragen of hij nu opnieuw naar de rechter stapt.


‘Progressieve vrouwen hebben libido niet onder controle’

$
0
0

Uw ochtendgebed op deze vrijdag.

Vastgoedbaas Hummel zet zaak tegen FD door

Oeps, Het Financieele Dagblad moet toch echt iets uitleggen bij de rechtbank. Vijf journalisten van de krant moeten zich verantwoorden over ’criminaliserende’ teksten die ze optikten over vastgoedman Klaas Hummel. De vastgoedman zet zijn zaak door en eist dat het boek ’De val van SNS’ uit de winkel gaat. Op 12 februari dient de zaak bij de rechtbank in Amsterdam.  Gisteren constateerde twee onderzoekers dat Hummel volgens het OM mogelijk mee zou hebben gewerkt aan een witwasactiviteit met zakenpartner Endstra via een zogeheten ABC-constructie met een complex in Oldenzaal. ’In de opvatting van het Openbaar Ministerie was er sprake van een ABC-constructie. Het verschil tussen de eerste en de laatste prijs was zo groot dat het Openbaar Ministerie een witwasoperatie vermoedde. Uiteindelijk kwam het niet tot strafvervolging’, noteren de rapportschrijvers die in opdracht van het ministerie van Financiën onderzoek deden naar de val van SNS. Tegen deze passage maakt Hummel geen bezwaar. Zijn advocaat laat vrijdagochtend aan ThePostOnline weten dat dit een ’feitelijke constatering’ is.

Marissa Mayer hype zwakt af

Marissa Mayer was de koningin van de techindustrie. De van Google overgekomen CEO van Yahoo blies de beurskoers van de Amerikaanse zoekmachine omhoog, maar heeft nu een paar pijnpijntjes de verwerken. De inkomsten vallen tegen en zijn vooral afkomstig van het verkeer van concurrent Google. Marissa ontsloeg bovendien haar topluitenant Enrique de Castro, die ze 14 maanden geleden zelf aantrok voor 100 miljoen dollar. De stoelpootzagen zijn uit het vet.

Davos propageert Groen Links kapitalisme

Ooit werd het World Economic Forum in Davos gezien als een gesloten kapitalistische sekte die de wereldeconomie bestuurde vanaf een bergtop. Niks meer over van die lezing. De wereldleiders maken zich druk over de economische ongelijkheid, het gebrek aan vrouwen op de werkvloer, de situatie in Syrië en de vraag of drugs gelegaliseerd moet worden. En alles is te volgen. Het lijkt wel een Groen Links congres, maar dan in de sneeuw en met kaviaar.

Kijkers mogen meedenken in Utopia, Fox koopt concept

Leidt een kleine duikeling in de kijkcijfers van Utopia tot paniek bij SBS? Entertainmentwatchers menen dat de stress is uitgebroken omdat het kijkcijfer een dag onder het miljoen is gezakt. Gisteravond scoorde het programma toch weer een miljoen trouwens. De tragiek van de show is dat op internet alles al prima te volgen is via een excellente streaming. Het AD deed een enquete onder 3000 lezers en die gaven aan de tv-uitzendingen, die een week achterlopen, ’oninteressant’ te vinden. SBS wil graag advies van de kijkers. Ach wat, een Hollands gezeur eigenlijk. Fox heeft het concept al gekocht.

En het bleef nog lang rustig in Kiev

Vannacht dan.

En er is winterweer op komst

Wedden dat het woord Elfstedentocht vandaan valt?

Waarom heffen we erfbelasting?

Belastingadviseur en hoogleraar belastingrecht Arjan Thomassen vindt het maar een gekke belasting: de erfpachttax. Hij komt in zijn praktijk schrijnende gevallen tegen. Thomassen schrijft: ’De erfbelasting steunt op het profijtbeginsel: zonder er moeite voor te doen, verkrijg je vermogen en profiteer je dus. Is dat, zonder een duidelijk verantwoorde argumentatie, al genoeg reden om de erfbelasting te rechtvaardigen?’

Vergrijzing leidt tot verpleging

En dus tot een enorme aanwas bij de opleiding HBO-verpleging

Democratische vrouwen hebben libido niet onder controle

Mike Huckabee was ooit in de race om presidentskandidaat voor de Republikeinen te worden. De man is een doorgefokte EO-er. Hij haat Democraten en meent dat ze allemaal aan het overheidsinfuus willen liggen. De laatste hilarische oneliner: ’Huckabee said Democrats tell women ‘they are helpless without Uncle Sugar coming in and providing them a prescription each month for birth control because they cannot control their libido or their reproductive system without the help of government.”

Rood voor scheidsrechter Nijhuis

De meest ijdele scheids van de eredivisie mag twee weken niet meer fluiten. Scheidsrechter Bas Nijhuis is door de KNVB bestraft vanwege ongepast gedrag tijdens het trainingskamp in het Turkse Belek. Nijhuis mag twee weekenden niet fluiten. Nijhuis klom tijdens het trainingskamp ‘s nachts over het balkon van grensrechter Coen Droste, maakte hem wakker en spookte vervolgens met grensrechter Edwin de Vree op de gangen van het hotel.

Thank God’s it’s time for beer

Over een paar uur kan-ie weer open, het blikje vrijdagmiddagbier. De geschiedenis van het bierdrinken leest u hier. En als je dit verveelt kan je ook gaan nappen. Is misschien wel beter. 

 

Volkskrant pleegt weer karaktermoord op Schultz van Haegen

$
0
0

Dezelfde journalisten, dezelfde valse beschuldiging tegen dezelfde personen. De Volkskrant suggereert opnieuw dat minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu dubbelspel heeft gespeeld bij een toekenning van een subsidie aan een energiestartup waar haar man een financieel belang in bezit. In de zomer bleek de beschuldiging onzin, en opnieuw is er geen snipper bewijs voor belangenverstrengeling. Sterker nog: de Schultz van Haegen’s hebben zich netjes gedragen.

Corporate bef

Wat is de kwestie en wat zijn de feiten? Haro Schultz van Haegen (1967) is een investeerder en partner in investeringsclub Vondel Finance. De in Leiden opgeleide jurist is een voormalige advocaat van De Brauw Blackstone en een corporate laywer bij Shell. Hij is al meer dan twee decennia gespecialiseerd in contractbesprekingen bij fusies en overnames. 

In 2007 start de jurist samen met een paar vennoten zijn eigen investeringsboutique: Vondel Finance. Daarnaast investeert Schultz van Haegen ook privé in fondsen en kansrijke startups. Een van de fondsen waar hij in 2008 een belang neemt is het E2-fonds. Ook Vondel Finance partner Frank de Lange loopt mee in dit fonds. 

28 particulieren

In dit investeringsvehikel dat vooral participeert in innovatieve energiebedrijven steken in totaal 28 particuliere personen een bedrag van een paar ton per persoon. De oorlogskas wordt uiteindelijk gevuld tot 4,6 miljoen euro. Het Ministerie van Economische Zaken stopt ook nog eens 4 miljoen euro in het plan.

Tot zover niets aan de hand. Haro’s vrouw Melanie Schultz, een ex-minister in de kabinetten Balkenende, werkt dan als directeur bij Achmea.

Investeringskenners

Nu even opletten. In 2008 doet E2 met het opgehaalde geld een investering van ongeveer 1 miljoen in Tocardo, een energiestartup die de ambitie heeft wereldwijd uit te groeien tot een leverancier van waterturbinetechnologie. De keuze voor deze investering wordt overigens niet door Haro Schultz bepaald, maar door een gespecialiseerde club kenners van de energiemarkt. 

De rol van Schultz bij E2 is te vergelijken met een kleine aandeelhouder in een groot bedrijf. Je mag storten in de hoop op een vette exit, maar echte bemoeienis met de dagelijkse gang van zaken heeft de investeerder niet.

Windturbine-exploitanten

Tocardo heeft veel geld nodig om de mondiale droom waar te maken. Het management gaat daarop op jacht langs investeerders en stroopt subsidiepotjes af op ministeries, bij provinciale staten en de Europese Unie. 

Dat gaat voorspoedig. In 2010 ontvangt het bedrijf al 800.000 euro subsidie van het ministerie van EZ voor het ontwikkelen van een waterturbine-energieproject bij de Oosterscheldekering in Zeeland. Tocardo ontvangt verder 20.000 euro van de provincie Noord-Holland voor een project. Daarnaast dingt Tocardo met succes mee naar Europese subsidies die worden verstrekt via het project Energiedijken. Europa fourneert voor dit project 570.000. Tenslotte wordt er via het ministerie van Infrastructuur en Milieu een subsidie aangevraagd voor een waterturbineproject bij een sluis bij de Afsluitdijk.

Netwerk 

Genoeg is het allemaal niet. Om wereldheerschappij te verwerven zijn er nog vele miljoenen nodig. Jeroen Meinders, die namens E2 als commissaris toezicht houdt op Tocardo, schakelt de Londense investeringsboutique Icon in om nog meer geld te zoeken. De Londenaren komen aan met het Schiedamse Huisman Equipment en energiegigant Repsol. Ze geloven in de duurzame energie-innovatie.

Meinders vraagt vervolgens jurist Schultz van Haegen van Vondel Finance om de contracten af te timmeren en hem juridisch te adviseren. ’Voor die diensten heeft hij een keurige niet eens marktconforme factuur gestuurd van enkele duizenden euro’s’, zegt Meinders die eerder met Schultz werkte. ‘Meer was het niet.’

Zijn vrouw Melanie Schultz is dan inmiddels minister van Infrastructuur en Milieu. 

Friese subsidie 

Eind 2012 belandt er een aanvraag voor een volgende subsidie voor Tocardo op het ministerie waar zijn vrouw inmiddels werkt. Meinders: ’En weet je wat er toen gebeurde? Toen Haro daarover hoorde, gaf aan dat hij er niks meer mee te maken wilde hebben omdat Melanie daar werkte. ’Oh shit’, zei hij. ’Ze zijn subsidie aan het aanvragen…ik kan abosluut niets meer voor je doen nu.”

Haro Schultz van Haegen reageert zaterdagmiddag niet op telefoontjes om dit te bevestigen.

Negen maanden later, in september 2013, bezoekt Melanie Schultz een Tocardo-project op de Afsluitdijk bij Den Oever om het wonder van de waterturbines te aanschouwen. Haar man heeft op dat moment nog een verwaarloosbaar belang van 0,65 procent in de energiestart-up en geen enkele bemoeienis met de dagelijkse leiding.

Spijkers op laag water

Niettemin wil ook Melanie Schultz van Haegen elke schijn van belangenverstrengeling vermijden en geeft het beleidsdossier over aan staatssecretaris Mansveld die vervolgens over de aanvraag mag oordelen.  Commissaris Meinders: ‘De suggestie dat er sprake van belangenverstrengeling is flauwekul. Melanie en Haro hebben het keurig netjes gemeld. Dit is spijkers op laag water zoeken.’

Ook de minister reageert vandaag gepikeerd dat De Volkskrant de suggestie wekt dat zij en haar man zich schuldig maken aan economisch dubbelspel. In een reactie wijst de minister erop dat ze op geen enkele wijze een ministeriële gedragscode heeft overtreden. ‘Het is een vreemde zaak: terwijl ik de regels uit het handboek naleef wordt mijn handelen veroordeeld door een krant die vindt dat de regels uit het handboek moeten veranderen.’

Politiek

Dat is waar. De Volkskrant bedrijft politiek door halve waarheden te vertellen in het verhaal. In het commentaar van de krant staat de mening van de krant met zoveel woorden neergeschreven. De Volkskrant meent dat de partners van ministers al hun belangen moeten melden. 

Het is een standpunt, maar wel eentje met zeer vergaande consequenties. Zo’n lijst wordt heel lang en de discussie over mogelijke dwarsverbanden nog veel langer. Zoals al eerder geconstateerd op deze site: ’Als alle partners van bewindslieden moeten aangeven welke ‘financiële belangen’ (hoe klein ook) ze hebben dan zal dat een lange lijst aan bezittingen opleveren, en zal De Volkskrant vaak de morele stormbal moeten hijsen. Stel eens dat mevrouw Kamp via haar pensioenfonds aandelen Shell bezit. Is haar man, de minister van Economische Zaken, dan verdacht als hij Shell helpt met het verkrijgen van een belastingvoordeel, of bij Shell tankt? Zeg het maar.’ 

Jeroen Meinders verwoordt het als volgt: ’Ik weet niet wat de reden is voor deze afrekening. Het lijkt jaloezie. Wat in de Volkskrant staat is een ongelofelijk lulverhaal.’

Jan Mulder schrikt: ‘Ronald Koeman is nog negatiever dan ik’

$
0
0

Hier is hij weer, uw ochtendgebed vol nieuws en vergeten verhalen.

Kijktip voor vandaag: Master of the Universe

Onverbiddelijke kijktip voor iedereen die wil weten hoe zakenbankiers denken. Master of The Universe. In deze diep-depressieve documentaire (ook dankzij de Satie-achtige muziek) wordt het verschrikkelijke leven vastgelegd van een Duitse bankier. Gedraaid in een leegstaand pand in het zakencentrum van Frankfurt. Het is het verhaal van één man, maar zijn leven in de haute finance staat symbool voor de mentaliteit in mondiale krijtstreepjungle. Het decor is in wisselbaar, het verhaal ook. Brrrr.

Geldrop is Tolkien-town

Zoals wij diep-melancholische kunnen wegdromen door folkloristische steegjes in Middeleeuwse stadjes liggen ze bij The Huffington Post helemaal dubbel om Tolkien-achtige namen van de straten in Geldrop. De site besteedt een serieus artikel aan het Brabantse stadje, met een kaartje met kijktips. ’Have fun exploring Geldrop, Middle-earth on Earth!’

Homohuwelijk feest tijdens Grammy Awards

Daft Punk en Ryan Lewis & Macklemore wonnen beide vier Grammy’s, maar de 56ste uitreiking van de prestigieuze muziekprijzen gaat waarschijnlijk vooral de geschiedenis in vanwege de tientallen huwelijken die tijdens de liveshow werden gesloten. Onder hen ook koppels van hetzelfde geslacht. Zangeres en rapper Queen Latifah leidde de ceremonie, die werd begeleid door Macklemore & Ryan Lewis met Same Love, dat gaat over de strijd voor het homohuwelijk. ‘Dit is een liefdesliedje’, zei Queen Latifhah. ‘Niet voor sommigen van ons, maar voor iedereen!’ Madonna zong daarna Open Your Heart, op het moment dat er op het altaar ringen werden uigewisseld. Veel aanwezigen hadden tranen in hun ogen, meldt de Amerikaanse zender ABC News. Daarmee werd de Grammy even de Granny Award, zeker toen Beatle-rockopa’s McCartney en Starr ook nog even werden herenigd

Schaakkampioen Kasparov hekelt Hollandse Sotsji delegatie

De zware delegatie die Nederland naar de Winterspelen in Sotsji stuurt, stuit op stevige kritiek van Garry Kasparov. De Russische oud-wereldkampioen schaken en strijder voor de mensenrechten vindt dat premier Rutte, koning Willem-Alexander en koningin Máxima ‘de paranoïde dictator’ Poetin met hun komst in de kaart spelen ‘Politici zouden weg moeten blijven, in elk geval van de openingsceremonie’, zei Kaparov in Wijk aan Zee. ‘Het enige wat Poetin beoogt (..) is een mooi plaatje waarop hij wordt omringd door zoveel mogelijk andere regeringsleiders.’

Kwart werknemers krijgt salaris wel eens te laat

Maar driekwart van alle werknemers krijgt het dus altijd op tijd. Dat laatste werd niet gemeld in in dit het-is-toch-een-schande-bericht.

Volkskrant onthult: schoonmaakmiddel Dasty is ’onverklaarbaar hip’

Onderzoeksjournalistiek in De Volkskrant. Philippe Remarque, hoofdredacteur van De Volkskrant, plugt een verhaal over een onverklaarbaar hippe schoonmaakmiddel van Dasty. 

LL Cool J verdedigt Justin Bieber

Justin Bieber heeft een onverwachte fan. Niemand minder dan rapper LL Cool J verdedigt de 19-jarige joyrider. Justin werd opgepakt omdat hij te hard reed in een Lamborghini. Doe eens normaal, die jongen is nauwelijks volwassen, zegt LL. ’You gotta cut the guy some slack you know, he’s not like a 35-year-old with penny loafers and khakis on.’

Oekraïne aan rand van noodtoestand

De minister van Justitie van Oekraïne dreigt de noodtoestand uit te schrijven als de betogers die haar ministerie sinds zondag bezetten niet snel vertrekken. BBC meldt vanochtend: ’Olena Lukash told local media she would ask the National Security and Defence Council to introduce the measures. Protesters seized the building in Kiev late on Sunday and set up barricades outside with bags of snow. Unrest is spreading across Ukraine, with activists taking over municipal buildings in up to 10 cities.’

Partner Hollande vertrekt uit Elysée

Francois Hollande kan zijn minnares, een tamelijk wufte actrice trouwens, gewoon op het Elysée ontvangen. Zijn partner Valerie Trierweiler is vertrokken uit het presidentiële paleis en gaat hongerige kinderen redden in India.

Jan Mulder schrikt: ’Koeman is nog negatiever dan mij.’

Jan Mulder is een blije eikel vergeleken bij Feyenoord trainer Ronald Koeman. De ploeg verloor van ADO Den Haag en staat nu zeven punten achter op nummer 1 Ajax. Waar trainers normaal gesproken grossieren in opgelegd optimisme, is Koeman een zwartkijker to the max. En dat vindt voetbalanalist Jan Mulder, het NOS-zuurtje, wel weer grappig.

Eng. Bieberhaters starten zaak om zanger uit VS te deporteren

$
0
0

En hier is weer uw ochtendgebed.

Blackrock is de nieuwe betonrot in de financiële sector

Zeg niet dat we niet gewaarschuwd hebben. Dit is als Herman Kuiphof in de finale van het WK van 1974: ‘Zijn we er weer ingetuind? Jawel. Blackrock is de grootste vermogensbeheerder ter werld die toeziet op de beleggingen met een waarde van 4000 miljard. Dit Amerikaanse geldmonster is niet alleen te groot om te vallen, maar is vooral veel te groot om tegen te spreken. Die BR-jongens schaken op alle borden en misbruiken informatie voor zichzelf. In Italië werd onlangs al een medewerker veroordeeld voor handelen met voorkennis, in Amerika werd Blackrock maandag beboet omdat ze nog niet geopenbaarde analistenrapporten gebruikten om snel posities in te nemen voordat de markt de kennis tot zich kon nemen. De bedrijfsanalisten gaven de info vroegtijdig af aan Blackrock, omdat ze bang waren dat Blackrock geen zaken meer wilde doen. In Nederland is Blackrock aandeelhouder van onder mee ING. Maar namens de Nederlandsche Bank moet het tegelijkertijd ook de waarde van het vastgoed van ING afwaarderen. Dit gaat mis. Gegarandeerd. Als u zondagavond de onthullende docu met de biecht van Duitse bankier heeft gezien, weet u dat er alleen een Chinese Muur staat in China. Bankiers weten altijd meer dan de klanten en zullen niet nalaten deze kennis in te zetten voor eigen gewin. Jeroen Dijsselbloem, ben je wakker? Het is tijd om heel kritisch te worden, want deze gifslang gaat bijten. De Amerikaanse aanklager Eric Schneider van Blackrock is zeer achterdochtig. ‘We realised that while BlackRock had disclaimers on their surveys saying they only wanted public information, they asked a lot of questions clearly designed to find out what analysts would publish in their next reports.”

Chinese arbeiders zijn veel te duur

U dacht altijd dat je in China goedkoop kon produceren. Is niet waar. Amerikaanse fabrikanten halen de productielijnen terug naar de Verenigde Staten. China wordt te duur.

Maar Chinezen kunnen wel iPhones kopen

De Chinese salarissen stijgen. Ze kunnen er inmiddels een i-phone van kopen.

Tarantino lijkt op Britt Dekker

Regisseur Quentin Tarantino wil de website Gawker aanklagen omdat deze linkte naar een site waarin een deel van het script van z’n nieuwe film te lezen was. Gawker snapt er niks van. Wij linken slecht, Tarantino, is hun verweer. De KillBill en Pulp Fiction maker lijkt een beetje op Britt Dekker die Geen Stijl aanklaagde omdat deze site linkte naar een internetdumpplek waar hij uitgelekte Playboyfoto’s stonden. Geen Stijl won die kwestie toen.

Jennifer Lawrence wordt Dior miljonair

Na één Oscar is ze al binnen. Jennifer Lawrence won een Oscar voor The Silver Linings Playbook en  wordt het nieuwe gezicht van Dior. Opbrengsten tussen 15 en 20 miljoen. Gelukkig loopt ze al een tijdje rond in Dior-jurken.

Van krantenjongen tot multi-miljonair

Toen hij bij PCM werkte weigerde hij zijn bonus. Nu casht hij wel. Bert Groenewegen, financieel directeur bij Ziggo, steekt bijna €9 miljoen in zijn zak als gevolg van de overname van Ziggo door het Amerikaanse Liberty. Daarmee maakt hij in een klap ruimschoots het bedrag goed waar hij in 2007 bij de krantenhuis PCM nog vanaf zag. Destijds was Groenewegen loyaal en gaf zijn bonus van €1 miljoen terug, toen PCM-redacteuren, die zelf moesten inleveren, hem bekritiseerden. Onder zijn ogen had grootaandeelhouder Apax de tent leeggeroofd, vond men. Opvallend andere kwestie: de vers aangetreden Ziggobaas René Obermann stapt meteen weer op. De Duitser heeft geen zin om voor de yanks te werken.

Rechts Amerika is wel voor immigratie

In Nederland is rechts tegen immigratie, maar voor een sociaal vangnet. In Amerika is het andersom. Daar ontvangen ze immigranten met open armen. Goedkope productiekrachten met ambitie, daar zijn Amerikanen gek op. Komt nog bij: het groot aantal Latino-immigranten, die een zekere sympathie koesteren voor de Republikeinse  normen en waarden, lopen over naar de Democraten als ze als illegalen worden beschouwd.

Helft van Sotsji gelden verdwenen naar corruptie

Van de 37 miljard euro die zijn uitgetrokken voor de Olympische Spelen in Sotsji, zou zeker de helft daarvan verdwenen zijn in de zakken van politici en zakenlui. Althans, dat beweert de Russische oppositieleider Alexei Navalny naar aanleiding van een corruptierapport. Volgens Navalny diende het project Sotsji om de Winterspelen te kunnen organiseren, maar ook om vrienden van president Poetin te kunnen ‘verrijken’. Poetin ontkent de beschuldigingen.

Heidi Klum weer beschikbaar

Het duurde best lang die rare rebound relatie met die niet zo heel aantrekkelijke bodyguard. Topmodel Heidi Klum verkeerde ooit met de Formule 1 race opa Flavio Briatore, toen met die pathetische zanger Seal om vervolgens met een bezitterige bewaker aan te leggen. Het wordt tijd dat Heidi een leuke vent vindt.

Anti-Bieberisme krijgt eng-extremistische trekjes

Justin Bieber is een uilskuiken van negentien die verder niemand kwaad doet. Het Canadese aanstellertje kan niet zingen, gebruikt wel eens drugs, bezoekt wel eens een hoer en rijdt te hard. Kom op, dit vroegrijke joch is een beetje onnatuurlijk aan het puberen. Laat lekker gaan. Sommige mensen gaan verder in hun afkeur. Al vijftigduizend mensen hebben een petitie getekend waarin wordt geëist dat hij Amerika wordt uitgezet. Als dit aantal voor 22 februari wordt verdubbeld, moet de overheid officieel op het verzoek reageren. ‘We willen graag dat de gevaarlijke, roekeloze, vernietigende en drugsgebruikende Justin Bieber wordt uitgezet en dat zijn green card wordt afgepakt,’ zo luidt de tekst van de petitie, die gericht is aan het Witte Huis. ‘Hij vormt niet alleen een bedreiging voor onze mensen maar is ook een verschrikkelijke invloed op onze jeugd. Wij willen Justin Bieber uit onze samenleving verwijderen.’ 

The Wolf of Polare verliest al twee jaar geld aan papieren sterfhuis

$
0
0

Is Maurits Regenboog, aandeelhouder in winkelketen Polare, een louche ritselaar of een man met oprechte hartstocht voor het boekenvak? ‘Natuurlijk heb ik gevoel, ook voor deze deal.’ Twintig Polare-boekhandels sluiten, twee jaar na de overname, vandaag de deuren. 

Drie weken nadat investeringsvehikel Pr0Cures het zieltogende boekhandel Selexys heeft ingelijfd, heerst er optimisme in het Bussums hoofdkantoor. Of gierde er toen al angst door het lijf van Maurits Regenboog?

A Man in Full

HP/De Tijd sprak de man en ontwaarde zweetplekken in zijn shirt en stelde zich de vraag: ‘Als een investeerder in gezelschap van collega’s ineens zichtbaar door zijn hemd begint te zweten, is dat vaak reden om za­kelijk alarm te slaan. Tom Wolfe beschrijft in zijn roman A Man in Full hoe vastgoed­baron Charlie Croker uit zijn oksels begint te druppen als bankiers hem om extra onderpanden vragen voor zijn verlies­ gevende stenen-imperium.’

Nerveuze deal

Het maandblad stelde toen de terechte vraag: ‘Is deze man nerveus over de transactie die hij onlangs sloot? Het zou volkomen logisch zijn. Elk mens zou gek worden van het risico dat hij neemt.’

Als we hem bellen om te vragen hoe de toestand nu is, verbreekt hij de verbinding.

The Wolf of Polare heeft geen zin om te praten. De overname van Selexys is uitgelopen op een drama. De winkels gaan tijdelijk dicht omdat Pro Cures zich strategisch wil heroriënteren, want geld wordt er niet verdiend.

Buddy Rich

Op die zomerse middag was hij nog vol bravoure. Hij roffelde de hele tijd met zijn vingers op de eikenhouten tafel voor hem, driftig en ritmisch bijna, als in een solo van Buddy Rich. ‘Nee, ik denk écht dat we een goede deal hebben gesloten,’ zegt hij.

De vraag luidde: waarom neemt Maurits Regenboog de zwaar verlieslatende boek­ handelketen Selexyz over, en waarom uit­ gerekend samen met De Slegte, een ander kwakkelend dodebomeninstituut?

‘Of de blinde de lamme helpt?’ kauwde hij op de vraag. ‘Nee, dat denk ik niet. Selexyz was een patiënt, maar is weer gereanimeerd door de deal met De Slegte. We denken schaalvoordelen te halen uit het samenvoegen van de winkels van beide ketens. Je kunt het nooit helemaal voorspellen, maar we denken dat het geld oplevert.’

Hij lacht even. ‘Anders moet je het ook niet doen, hè.’

Regenboog

In zekere opzicht ís Maurits Regenboog Charlie Croker. De 56­-jarige investeerder is een durfkapitalist met de stalen smoel van een blufpokeraar. Met zijn achter­ overgekamde haar, zijn bruine moccasins en zijn blauwe chinobroek behoort hij tot een groep geldmakers tegen wie sommige mensen in de lage landen een behoorlijke argwaan koesteren.

Als bancaire dealmaker is hij al twee decennia betrokken bij tal van mediatrans­acties en heeft hij – dat mogen we rustig constateren – hier en daar aardig wat wenkbrauwen doen fronsen.’Ik hoef geen zaken meer met hem te doen,’ zegt een investeerder uit de Londense City, die ooit betrokken was bij een overname waarbij Regenboog als intermediair optrad. ‘Het is een man in een net pak, met een keurige das, maar volledig onbetrouwbaar.’ Programmamaker Antoinette Hertsenberg, die hem kent als adviseur bij een mis­lukte overnamepoging van de TROS door mediabedrijf D&D, kijkt zo op die episode terug: ‘Wat ze verkochten was ongeloof­lijke bullshit.’

Charmant

Ook zijn ex­-vriendin Catherine Keyl rea­geert enigszins korzelig als we haar vragen Regenboog te typeren. ‘Hij is charmant, dat zeker,’ zegt ze. ‘Daar wil ik het bij laten.’ Keyl en Regenboog ruzieden na hun ‘scheiding’ – ze waren tien jaar samen –in het openbaar over geld dat Keyl nog van Regenboog tegoed zou hebben.

De presentatrice van onder andere de 5 Uur Show dreigde tegenover iedereen die het maar horen wilde met een proces, toen Regenboog haar niet financieel tegemoet wilde komen. Om een gênante gang naar de rechter te voorkomen, stortte haar ex uiteindelijk een bedrag dat Keyl omschrijft als ‘geen kattepis’.

Keyl die een scheet laat

Regenboog krabde toen tegenover HP/De Tijd al vertwijfeld op zijn hoofd: ‘Tja, wat moet ik daarop zeggen? Als Catherine meteen de publi­citeit zoekt, en als elke scheet die zij laat nieuwswaardig is, dan…’ Hij zuchtte vol berusting: ‘Ik heb een olifantenhuid ontwikkeld voor dit soort aantijgingen. Gelukkig lezen de mensen met wie ik zaken doe de Privé niet en kijken ze niet naar RTL Boulevard.’

Wie is deze zelfverzekerde lefgozer die jarenlang in de coulissen opereerde, maar in 2012 in het zonlicht stapte met de opmerkelijk overname van de omgeval­len Selexyz­keten? Met zakenpartner Paul Dumas, met wie hij sinds 2010 het investeringsvehikel ProCures uitbaat, lijfde Regenboog het in geldnood verkerende boekhandelsconcern in.

ProCures

Zoals al vastgesteld: die deal was reuze riskant. Boeken zijn een uitstervende industrietak. Selexyz leed over 2010 en 2011 respectie­velijk 10,7 en 5,1 miljoen euro verlies. In het eerste kwartaal van 2012 daalde de omzet met 35 procent ten opzichte van datzelfde kwartaal van 2011. Daarna nam ProCures de zaak over en het werd er niet veel beter op. Het bedrijf publiceerde daarna geen openbare cijfers meer.

Vandaag sluit de deuren van het fusieproduct dat Polare werd genoemd. De vraag die in de zomer van 2012 werd gesteld, is actueler dan ooit.

Boekenvriend

Waarom is Regenboog zo gek geweest te investeren? Regenboog volgt de boekindustrie al deed eerder een vergeefse poging om een onderdeel van Boekhan­dels Groep Nederland (BGN) over te ne­men, een keten van winkels die probeerde door gezamenlijke exploitatie schaalvoor­ delen te behalen. Tegenover HP/De Tijd: ‘Ik ben blij dat dat niet is doorgegaan, want die groep ging failliet. Het Selexyz­dossier volgde ik al een paar jaar, en ik was met Paul aan het kijken hoe we er weer een winstgevende onder­ neming van konden maken.’

Uit surséance

Dus toen hij voorjaar 2012 hoorde dat Selexyz in surseance terecht was gekomen, was het tijd om toe te slaan. In overleg met curator Jan Dingemans, aandeelhouders en crediteuren stelde ProCures razendsnel een businessplan op. ‘Het was letterlijk
een minuut voor twaalf,’ blikt Dingemans terug. ‘Als er niks was gebeurd, was het faillissement uitgesproken.’ De financiële lijkschouwer was aanvankelijk vol lof over de daadkracht van ProCures: ‘Het is een moeilijke markt, maar de mannen hadden hun huiswerk goed gedaan.’ 

Nederland. Bussum, 1 juni 2012.Maurits RegenboogFoto : Martijn Beekman

 

Ook directeur Hans Willem Cortenraad, als directeur van boekinkoper Centraal Boekhuis een van de crediteuren, heeft in die zomer een eind-goed-­al-­goed-gevoel. ‘Van alle investeerders presenteerde ProCures het beste reddingsplan. Doorwrocht en met een gedetailleerde doorrekening. Ik was onder de indruk van het ondernemer­schap van Dumas en Regenboog. Je weet het nooit zeker, maar het zag er allemaal veelbelovend uit.’

Saneren

ProCures dwingt in samenspraak met Din­gemans een fikse sanering af bij Selexyz. Het hoofdkantoor in Houten wordt opge­doekt, met als gevolg dat er zestig werk­nemers worden ontslagen, die deels weer in dienst zijn getreden bij ProCures. Som­mige Selexyz­winkels zullen misschien moeten sluiten. ProCures heeft immers ook ramsjreus De Slegte overgenomen.

De winkelpanden van deze tweedehandsboe­kenketen liggen soms op maar een paar honderd meter van Selexyz­vestigingen. Door de fusie kan jaarlijks 3,8 miljoen euro worden bespaard op huuruitgaven zijn de prognoses.

Emotionele roalercoaster

Directeur Cortenraad van het Centraal Boekhuis herinnert zich deze weken als ‘een emotionele rollercoaster’. ‘Het waren bijzonder scherpe maar aangename gesprekken, die soms hard tegen hard gingen. Het alternatief was dat de hele boekenindustrie op zijn gat zou gaan. Dat zou geweldige gevolgschade hebben gehad, met een neergaande spiraal voor de hele branche. Dat wilde niemand. We heb­ ben een haircut geaccepteerd, omdat onze inkomsten grotendeels afhankelijk zijn van de Selexyz­winkels.’

Het Centraal Boekhuis heeft nog ‘meer dan vijf miljoen euro’ tegoed van Selexyz en zal dit verlies de komende jaren af­ schrijven. Hetzelfde doen ook schuldeisers ABN Amro en het Brabantse uitgeef­concern Audax. Maar na betaling van de achterstallige salarissen en een huurachterstand, wordt ProCures eigenaar van het nieuwe boekenverkoop­ conglomeraat. De totale overnamesom voor ProCures bedraagt 3,5 miljoen euro aan aflossing van bancaire leningen. 

Krimpende markt

Regenboog toont in 2012 geen enkele twijfel: ‘Ons plan gaat uit van een krimpende markt. Toch denk ik niet dat het fysieke boek totaal verdwijnt. Natuurlijk lezen mensen meer op iPads, e­readers en Kindles, maar ze zullen boeken blijven kopen. Het is en­-en.”, legde hij uit. ‘Toen de auto kwam, is de trein toch ook niet verdwenen? De televisie is gekomen, maar de bioscoop bestaat nog steeds. Je moet alleen niet stil blijven staan. Bedrij­ven wachten vaak af. Die geven anderen de schuld van hun malaise’, zegt hij in 2012, waarna hij met verdraaide stem en jengelend kind imiteert: ‘Ja, dat komt niet door mij. Het sneeuwde, het vroor, dus… niemand kwam naar de winkel.’

Dan lanceert hij zijn visie: ‘Bepaalde zakelijke modellen zijn soms uitgewerkt. Een bedrijf is een bedrijf. Je moet daar klinisch naar kijken. Nokia was vroeger een houtbedrijf en ging telefoontjes verkopen. Nu liggen die Finnen weer met de pootjes omhoog, want Apple is nu the king. Zo gaat dat.’

Roekeloosheid

Het klinkt realistisch, maar wanneer gaat gegrond optimisme over in roekeloosheid? Regenboog en Dumas hebben eerdere deals al te rooskleurig ingeschat.

In 2007 verkocht Regenboog als bemiddelaar voor veel geld een belang van D&D, een tv­ productiebedrijf van Dumas en diens toen­ malige zakenpartner Marc Dullaert, aan de Britse investeerder Palemon. De revenuen van D&D zakten na de transactie snel in. Binnen een jaar verkochten de Britten hun belang terug aan Dumas. Regenboog reageerde laco­niek: ‘Wat heb ik daarmee te maken? Ik voel me er niet verantwoordelijk voor dat het uiteindelijk anders is gelopen.’ Formeel heeft hij gelijk. Regenboog was niet meer dan de financiële makelaar die vraag en aanbod bij elkaar bracht.

Mijn beste vriend

D&D ging in 2008 gillend ten onder. Met Dumas, die financieel onafhankelijk was geworden door de D&D-­deal die Regenboog afsloot, begon hij vervolgens ProCures met Regenboog die hem ironisch omschrift als ‘mijn beste vriend.”

Grapje natuurlijk, maar wel een waarop sommige mensen allergisch reageren. Antoinette Hertsenberg, het bijtertje van TROS­programma Radar, wantrouwt de intenties van ProCures bij voorbaat. Dat wantrouwen dateert uit de tijd dat de commerciële tv­producenten van de assets hadden wegschreven naar hun eigen balans.

Suspecte deal

De deal was zeer suspect. D&D wilden voor 51 procent eigenaar worden van een met de TROS opgezet productiehuis, en aasden op een gegarandeerd afname-contract voor een reeks programma’s. Hertsenberg: ‘Het is me nooit duidelijk geworden waarom de TROS dat moest doen. Het leek erop dat D&D klaargestoomd moest worden om met een volle boedel te kunnen worden overgenomen door een nog grotere partij. De TROS speelde bedrijfje zonder na te denken. Dullaert had nog wel interesse in producties, Dumas helemaal niet. Die rekende alleen maar.’ Hertsenberg, die intern een tegencampagne begon, kon de reeds beklonken overname op het nipper­tje torpederen.

‘Nu heb je echt de verkeerde gesproken,’ zegt Regenboog later als hij met Hertsenbergs uitspraken wordt geconfronteerd. De ondernemer kon de ratio achter de deal prima verklaren. ‘De TROS moest een geprivatiseerd bedrijf worden binnen het publieke bestel; dat speelde toen. Die deal zag er prima uit, maar is heel slecht gecommuniceerd door de directie. Die kondigde hem pas aan toen de centrale ondernemingsraad moest instemmen.’ Huib Boermans, toenmalig TROS­ direc­teur, wil niet reageren. ‘Ik wens de heren veel succes,’ is het enige dat hij in 2012 kwijt wil. Regenboog meent dat hij niks onoorbaars doet, of heeft gedaan. Hij valt uit naar ‘linkse journalisten die geld verdienen vuil en vies’ vinden. ‘Ja, je kunt ook niks doen, en de boel laten omvallen,’ verdedigt hij zich in HP/De Tijd. ‘Natuurlijk heb ik gevoel, ook bij deze deal,’ zegt hij.

Want Regenboog is naar eigen zeggen een hartstochtelijk boekenmens, van huis uit zeker. Zijn vader was uitgever bij Elsevier, zijn moeder bestierde een boekenzaakje. Op de middel­bare school kreeg hij bij zijn mondeling Nederlands zonder iets te hoeven zeggen een negen toen hij zijn boekenlijst over tafel naar de examina­tor schoof. ‘Op het papier stonden 36 titels!’, liet hij zich al eens ontvallen.

Dominicanenkerk

Aan zijn liefde voor de boekhandel hoeven we niet te twijfelen: ‘Ik mag graag in boekhandels komen. De Selexyz­zaak in Maastricht in de Dominicanenkerk is door The Guardian gekroond tot de mooiste boekhandel ter wereld. Die erfenis moeten we koesteren. In het buitenland bezoek ik boekwinkels. Onlangs, in Berlijn, was ik in KulturKauf­haus Dussmann in de Friedrichstrasse. Ken je dat? Moet je echt eens zien! Ik heb er een fotoboek gekocht over de Mont Blanc. Ik ga die berg beklimmen met twee van mijn kinderen. Dussmann is een inspiratie voor ons. Selexyz moet ook een boeken­ paradijs worden!”

Maar het feest moet ook worden betaald, legt hij uit in de warme zomermaanden. Daarom broedt hij op innovatieve financieringsconstructies voor de stoffige mediawereld. Ja, dat gaat soms van au als je niet goed oplet. 

Roofkapitalisme

In een eerdere functie, als partner bij Independent Capital Partners, zag hij hoe de overname van PCM door de Britse investeerder Apax uitdraaide op een ramp. Veel PCM’ers zien de deal nog steeds als een naargeestig voorbeeld van een geslaagd potje roofkapitalisme. De Britse investeringsclub­ liet het krantenconcern met diepe schulden achter, nadat ze een groot deel van de assets hadden wegschreven naar hun eigen balans.

In januari 2007, toen Regenboog partner was bij ICP, kocht PCM ­aandeelhouder Stichting Democratie en Media (SDM, voorheen Stichting Het Parool) het belang terug. Hoewel hij geen bemoeienis had met de deal, verdedigt hij de overname van de Angelsaksische investeerders.’

Duivels

Apax heeft niet veel fout gedaan. Dat erover wordt gemord, moet je vooral toeschrijven aan het bestuur van SDM. Een onprofessionele club die geen ervaring had met deze vorm van financiering,’ zegt hij op zachte toon. ‘Private equity (een vorm van risicovolle financiering – MK) wordt nu als iets duivels neergezet, maar dat is onterecht. Je kunt er goede dingen mee doen.’

Rob van Schaik, toen als werknemer van Independent Capital Partners betrokken bij de deal, wil niks zeggen over de samenwerking met de oud­partner. De twee mannen, die Independent Capital Partners in 2005 samen oprichtten, ontvlochten hun activiteiten in 2008, nadat ze, volgens ingewijden, gebrouilleerd waren geraakt over de waar­dering van hun inbreng.

Teveel geld

Regenboogs werkzaamheden zouden aanmerkelijk minder omzet hebben opge­leverd dan die van Van Schaik. Regenboog, met ironisch lachje: ‘Je krijgt vaak ruzie als er te veel geld is, of te weinig. We waren heel succesvol. Daar wil ik het graag bij laten.’ Van Schaik zegt: ‘Ik praat nooit over voormalige medewerkers.’

Regenboog heeft een groot netwerk en opereert proactief. Bij de Veronica Holding probeerde hij het autoblad Top Gear te slij­ten, en ook de top van de Telegraaf Media Groep deed hij voorstellen. ‘Soms zie je opportunities waar je op kunt inspringen,” zegt hij. “In de financiële wereld moet je finance en marketing combineren, dat heeft me altijd aangesproken.’

Zakelijke kant

Fred Arp, huidige CFO van de Telegraaf Media Groep, is positief over Regenboogs competenties. ‘Ik had het idee dat hij wel kundig was. Hij kende de business.’ Andere ex­-Telegraaf­bronnen, die anoniem willen blijven, zijn kritischer. ‘Of hij de zakelijke kant van het exploiteren van een tijdschrift helemaal doorgrondt, durf ik te betwijfelen,’ aldus een van hen.

Ondernemer Annemarie van Gaal onder­ handelde met Regenboog toen de verkering van Catherine Keyl meekeek bij de opzet van haar egoglossy Catherine. De samenwerking tussen de dames ont­aardde in een publicitaire catfight.  Keyl stopte de samenwerking, omdat ze Van Gaal ervan verdacht te veel geld aan overhead te verspijkeren. Van Gaal stoorde zich op haar beurt aan het opportunisme en egocentrisme van Keyl.

TV-diva

De televisiediva zou zonder rugge­spraak van haar geldschieter op zoek zijn gegaan naar andere investeerders, net toen het tijdschrift winstgevend werd. Van Gaal, die een half miljoen in het project stak, wilde de winst delen, maar ontstak in woede toen ze van Keyls soloactie vernam.

Van Gaal wil weinig kwijt over de zaak of over de rol van Regenboog. Door de telefoon: ‘Bij sommige van die zwijgzame types denk je: oe, die zou best intelligent kunnen zijn, maar bij sommige ook niet. Die hebben echt niks te zeggen.’ Wat ze daarmee bedoelt, legt ze niet uit. Ze lacht wel, met die aanstekelijke zachte g van haar.

Regenboog raakt het niet. ‘Ach, door die relatie met Catherine ken je veel men­ sen. Erger nog: veel mensen kennen jou. Vroeger werd ik meer dan eens om half acht door Edwin Evers uit bed gebeld omdat er weer iets was.’

Hij is eroverheen gegroeid. De man in full is sinds twee jaar gelukkig getrouwd en geniet als hij een van zijn zaken bezoekt. Laatst kwam hij op zaterdagmiddag incognito in de Utrechtse boekhandel Broese (anno 1753) en zag daar een in­ drukwekkende rij voor de kassa. ‘Prachtig toch? In een boekhandel met zo’n historie.’ Dan voelt hij echte ontroering, vertelt hij aan HP. ‘Ik ben supergevoelig,’ zegt hij. ‘Ik hou veel van klassieke muziek.’

De verslaggever zie zelfs even waterlanders in zijn ogen. ‘Ik kan tranen in mijn ogen krijgen als ik in de barokke concertzaal van de Wiener Musikverein naar een ouverture van Beethoven luister en besef dat Brahms hier nog heeft gespeeld.” Het gerommel met de vingers is dan gestopt. ‘Nu ik erover praat, emotioneert me dat opnieuw.’

CV: Regenboog naar de horizon

Maurits Regenboog (55) begon na zijn studie bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit bij ABN Amro. Hij werkte er op de afdeling Corporate banking en finance. Daarna vertrok hij naar de Japanse Sanwa Bank (nu Mitsubishi) om een Europese corporate finance-tak te lanceren. Na zijn Japanse jaren was hij directeur bij de Duitse bank BHF, daar zette hij een afdeling op voor de Benelux. In 2001 begon
hij voor zichzelf met M&A- boutique Arc-en-Ciel. In 2005 richtte hij met Rob van Schaik de investeringsfirma Independent Capital Partners op, waar hij in 2008 vertrok. Anno 2012 is hij mede-eigenaar van het investeringsfonds ProCures, dat hij runt met ex-bankier en in investeerder Paul Dumas.

VIDEO: Sluiting Polare was vanaf het begin onvermijdelijk

$
0
0

In Black Box beschouwt één van onze redacteuren het nieuws van de dag.

Vandaag vindt Mark Koster iets van de sluiting van boekhandelketen Polare.

Hoewel het jammer is dat de boekhandel haar vestigingen moet sluiten, is dit niet het einde van het papieren boek, zoals sommige reacties doen geloven. De sluiting is vooral het onvermijdelijke einde van een lange saga, die in 2012 werd ingezet met de overname van Selexyz en de fusie daarvan met ramsjreus De Slegte, geleid door adviesbureau ProCures.

Lees ook: De Wolf of Polare verliest al twee jaar geld aan papieren sterfhuis

Halsema steekt middelvinger op naar hebberig links

$
0
0

Uw ochtendgebed, ook op woensdag.

Mubarak-mannen zijn terug in Egypte

U dacht dat de geest van Mubarak voorgoed is verdwenen uit Egypte. Mis gedacht. De voormalige presidentiële kliek werkt nu voor de nieuwe sterke man El Sissi. Ze ronselen stemmen in arme wijken onder meer met ijskasten.

 Tweede Embryodonatiekind geboren

Niks weggooien, dus ook geen embryo’s! Het kan, dus waarom ook niet. Het AD jubelt om weer een nieuw babyproduct. ’Er is weer een vrouw zwanger door embryodonatie. Als alles goed gaat, wordt medio 2014 de tweede baby uit embryodonatie geboren in Nederland. Dat heeft gynaecoloog Jacqueline Pieters van het Medisch Centrum Kinderwens (MCK) in Leiderdorp gezegd tegen het ANP. Vorig jaar februari werd voor het eerst in Nederland een baby geboren uit een gedoneerd embryo. Bij embryodonatie wordt een embryo van een stel teruggeplaatst in de baarmoeder van een andere vrouw. Op die manier krijgt een vrouw een kind dat ze wel zelf gebaard heeft, maar dat biologisch niet verwant is aan haar of haar partner. De embryo’s zijn afkomstig van stellen die een vruchtbaarheidsbehandeling hebben afgerond en nog embryo’s overhebben.’

Zingen voor Beatrix

Even staan mensen. De staatsomroep was bij de repetities voor een zangconcert voor Beatrix. Geweldig. Applaus.

Economist columnist: Snowden is enorme aansteller

Eindelijk eens een goed onderbouwd tegenstuk tegen de zelfverklaarde Messias Edward Snowden, opgetiept door Eward Lucas van The Economist. Vraag: heeft de NSA ons echt in de greep? ’But nothing published by Snowden shows that. The NSA revealed in these documents looks nothing like J. Edgar Hoover’s FBI. And Barack Obama, for all his faults, is not Richard Nixon, using the power of the state to go after his domestic enemies. On the contrary: The United States has put the most elusive and lawless part of government—intelligence—into the strongest system of legislative and judicial control anywhere in the world. Some want it still stronger (I think it’s too cumbersome and intrusive). But such questions are for the political process to settle. They do not justify catastrophic and destructive leaking.’ 

Art Rooijackers schrikt van eigen lompheid

Wie is de Mol presentator Art Rooijackers vindt het zwaar om mensen te belazeren, zegt hij tegen VIVA. Hij gaat een crimeprogramma presenteren, en snapt dat je soms moet liegen voor vette kijkcijfers. ’(In Wie is de Mol) wierp ik actief rookgordijnen op, strooide iedereen zand in de ogen. Veel mensen dachten dat ik de mol was. Toen ik het terugzag op televisie schrok ik best een beetje van mezelf. Ik dacht: als ik me in een hoek gedreven voel, ga ik dit dus doen. Ik heb mensen actief het spel uitgewerkt, ook de mensen met wie ik een vriendschapsband had opgebouwd. Nog zonder schuldgevoel ook.’

God is niet dood

God werd doodverklaard door de heer F. Nietzche. Maar God leeft weer. Jongeren gaan weer ter kerke. Christen-dame Monique Samuel weet waarom. ’Toch zie ik bij mezelf en mijn generatiegenoten niet zozeer een hang naar georganiseerde religie – wij zijn immers wars van iedere vorm van organisatiestructuur – als wel naar spiritualiteit, bezinning, meditatie en gebed.’

Estelle neemt wraak op Bram

En ze krijgt gelijk. Mr Moszkowicz krijgt nog een maand extra schorsing wegens excessief declareren. Cruijff diende de tuchtklacht al in voordat Moszkowicz van het tableau werd geschrapt.

Links 2014. Femke Halsema is een ‘morele agnost’

Links, rechts, links, rechts. Hokjes hier, hokjes daar. Femke Halsema sloopt politieke tegenstellingen en probeert zichzelf toch ergens te plaatsen. De voormalige politica is een ’morele agnost en zeker niet links’. ’Het idee dat linkse opvattingen je tot een beter mens maken, is niet alleen onnozel maar ook behoorlijk arrogant. En als uitgangspunt voor linkse politiek is de denktrant ook problematisch. Systemen lijken te bestaan buiten medeweten van mensen om en zij worden gereduceerd tot de handelingsonbekwame slachtoffers ervan.’

Ze betoogt verder: ’Systeemkritiek is een belangrijk onderdeel van linkse politiek, maar nooit met uitschakeling van de eigen verantwoordelijkheid voor het ontstaan van de problemen. En nooit door de mensen die er last van hebben te reduceren tot een willoos werktuig. Als wij de financieel-economische crisis werkelijk te boven willen komen, kunnen we niet volstaan met het bestraffen van de bankiers, handelaren en politieke verantwoordelijken of met het aanscherpen van de financiële wetgeving. Dan zullen we onze levensstijl – en ja, ook onze hebzucht – aan een kritisch onderzoek moeten onderwerpen. Dat geldt niet alleen voor rechtse, maar ook voor linkse mensen. De Amerikaanse muzikant Ben Folds schreef jaren geleden een prachtige politieke protestsong, getiteld ‘All U Can Eat’. Ik mag die graag luidkeels meezingen, en dan vooral de zinnen: ‘See that asshole with a peace-sign on his licence plate / Giving me the finger and running me out of his lane. (…) They give no fuck. As long as there’s enough for them.’

Ach, Europa

Een oud continent, dat ben je! We hebben elkaar bevochten en bestookt. Nu zijn we op leeftijd en zitten we samen op de bank, maar weten niet wat we verder willen. We houden van elkaar, maar hebben allang geen seks meer. Dat is jammer. De passie ontbreekt. Jessica de Vlieger van Follow The Money ging naar Brussel en trof veel liefdeloosheid aan.

Derde Marlboro man dood aan longkanker

Sommigen mensen vinden dat ironisch.


Niemand kon Frans Weekers meer redden

$
0
0

Weekers is weg. De staatssecretaris kan terug naar Weert. Daar luisteren ze nog wél naar hem.

1. Waar ging het mis met Frans Weekers? Was dat nadat uitkwam dat hij campagneattributen had ontvangen van Jos van Rey of was de exits definitief toen hij niet kon verklaren waarom De Belastingdienst niet op tijd geld terugstortte op de rekening van burgers? Het publicitaire gestuntel hield aan als een verkoudheid die niet wegtrok. In september werd pr-troubleshooter Nick Kouwenhoven ingevlogen – de man die Rutte bijstond ten tijde zijn eerste premierstrijd – maar het mocht niet baten. Deze relaxte woordvoerder, die verkering heeft met zangeres Mandy Huydts, kreeg het verhaal niet meer dichtgespindoctord. Hij stond de brekebeen bij vanaf april. Toen liep Weekers al met zijn arm in het gips.Schermafbeelding 2014-01-30 om 09.27.41

2. Gaf RTL’s pitbull met kakstem Floor Bremer Frans Weekers de laatste duw in dit interview dat handelde over de falende belastingdienst? Weekers draait en draait en ineens staat-ie schaakmat. Tijdens het euh en ah debat gisteravond gaf de staats te kennen ‘moeilijk na te kunnen denken’ tijdens dergelijke interviews.

 3. Weekers houdt van Limburgse bluf. In de Van Rey kwestie sprak hij vol bravoure over ‘een complottheorie’ die tegen hem werd gevoerd. De zelfverzekerde toon was toen nog parmantig te noemen, wie daar nu naar terugluistert. 

 4. Die vlerkerige toon werd al snel gevaarlijk nonchalant en op den duur politiek ongeloofwaardig. In de zaak van de belastingdienst gaf Weekers niet zijn ambtenaren de schuld, maar de burgers. Toen werd iedereen boos. Kom niet aan het geld waar de Nederlander recht op hebt.

5. Die bravoure was gisteravond —eh, euh, eh—helemaal weg. NOS-verslaggever Xander van der Wulp had zelfs medelijden met Weekers.

6. De milde Christen-Unie trok het laatste restje steun in. Carola Schouten van de Christen Unie was in mei nog lief voor Weekers, nadat hij weer blunderde in het dossier over de onterecht toegekende toeslagen aan Bulgaarse oplichters. Een motie van wantrouwen werd toen niet aangenomen. Gisteravond haalde de christen-politica de trekker over, nadat ze vaststelde dat de fouten bij de belastingdienst ’ernstig en schokkend’ waren.

 7. Pieter Klein, adjunct van het RTL-Journaal geeft Weekers een kiss of death. Ook Klein zag wat we allemaal zagen. Een staatssecretaris die de controle kwijt is over zijn politieke bestaan. Met satanisch genoegen beschrijft Klein hoe hij de val van Weekers al zag aankomen. ’Ik keek nog wat beter naar ‘t transpirerende gezicht om die ogen te lezen. Geschuif met papieren. Terwijl zijn mondhoeken omhoog bleven krullen dacht ik dat ik angst zag, angst en walging, verbittering ook, over de onheuse behandeling die hem, Frans Weekers, dienaar van de Kroon, ten deel viel. En even meende ik de vervaarlijke blik te zien van een dodelijk verwond roofdier, maar dat zal wel verbeelding zijn geweest.’ Klein is samen met RTL-ondervrager Bremer de sloper van Weekers. Hij besteedde veel columns aan de Limburgse ’leugenaar.’

8. Hoe nu verder? Tja, met het opstappen van Weekers zijn de betaalachterstanden nog niet opgelost. Tuurlijk niet.

9. We nemen afscheid van een jongen uit Weert. Dat is een beetje het verhaal van Weekers. Je kunt Weekers wel uit Weert halen, maar Weert haal je nooit uit Weekers. In zo’n plaatsje kun je nog scoren, en ben je de lokale held. In de grote mensen wereld heb je echter net iets meer kwaliteit en overredingskracht nodig. Doe ze de groeten in Weert, Frans.

10. Zijn er opvolgers? Kan iemand van het kabinet daar al iets over zeggen? Oh sorry. Minister Ronald Plasterk kan even niet reageren. Die is alweer lekker met zichzelf bezig.

Interview Peter R. de Vries: ‘Ik de nieuwe Raiola? Wie weet!’

$
0
0

Bij Ajax gonsde het al een tijdje, maar het gerucht blijkt waar. Oud-misdaadverslaggever Peter R. De Vries start een voetbalmakelaarskantoor met zijn zoon Royce, een afgestudeerde jurist, en roemrucht Ajax linksbuiten Piet Keizer.  ’We gaan niet langs de lijn staan om kinderen bij ouders weg te trekken’.

Peter R de Vries. Gefeliciteerd. Je wordt de nieuwe Mino Raiola?

‘Ha, ha. Wie weet’, zegt Peter R de Vries donderdagochtend in een telefonische reactie tegen ThePostOnline.

De oud-misdaadverslaggever en linksbuiten start met zijn zoon (ook een linkspoot) en Piet Keizer, de roemruchte Ajax linksbuiten, samen een spelersmakelaarskantoor: PR Sportmanagement bv. Zoon Royce werkt als jurist bij het Amsterdamse makelaarskantoor Van Till en gaat zorgen voor juridische en fiscale ondersteuning. Keizer is aangetrokken om spelers ‘technisch en individueel beter te maken’, meldt het persbericht.

In het percommuniqué omschrijft De Vries de activiteiten van het bedrijf als volgt: ‘Het kantoor richt zich op de begeleiding van professionele sporters – met name voetballers – bij het afsluiten van contracten en het realiseren van transfers en totale loopbaanbegeleiding.’

Peter en Royce de Vries hebben eind 2013 met goed gevolg het KNVB/FIFA-examen voor spelersmakelaar afgelegd en zijn beiden nu officieel Players Agent licensed by the Royal Netherlands Football Association. De Vries: ‘Van de 40 deelnemers hebben er negen hun diploma gehaald’, zegt hij. ‘Ik vond dat ik ook gecertificeerd moet zijn. Ik kan wel achterop de bagagedrager van mijn zoon meerijden, maar ik wil zelf ook mee kunnen praten als ik aan tafel zit.’

Gaan jullie ook langs de lijn staan bij E-tje en F-jes en met een visnetje achter de talentjes aan?

‘Nee, juist niet. Wij staan niet langs de lijn bij jeugdwedstrijden om ouders van jonge talenten in te palmen. Voor ons telt er een belang: het belang van de topsporter. Daaraan is alles ondergeschikt: geen onderhandse afspraken, geen dubbele agenda’s en op elk moment een heldere verantwoording en een secure verslaglegging. Wij richten ons op een optimale sportloopbaanontwikkeling.’

Het is een wereld van haaien en types die makkelijk geld willen verdienen. Hoe onderscheiden jullie je?

‘Ik hoop dat ze op ons afkomen vanwege onze filosofie, dat ze denken misschien is dat kantoor van De Vries iets voor mij.’

In het persbericht zegt de Ajax-seizoenkaarthouder die ooit de ambitie had om directeur te worden bij de club verder: ‘Mensen die mij goed kennen weten dat ik al veertig jaar meer door sport dan door misdaad gefascineerd ben. Ik vind het ontzettend leuk dat ik de vaardigheden en ervaringen die ik de afgelopen decennia heb opgedaan juist in deze tak van sport kwijt kan, in nauwe samenwerking met een coryfee als Piet Keizer (een jeugdheld van De Vries) en mijn zoon die zijn studie hierop gericht heeft. We zijn alle drie linkspoten en volgens mij een heel goed trio’.

De Fifa zit achter beunhazen aan. Deze zomer onthulde VI dat makelaars via allerlei Cypriotische postbusbedrijven miljoenen verdienden aan onder meer de transfer van Falcao naar Monaco. Hoe kijk je daar tegenaan?

‘We willen transparant zijn. Het geld gaat naar de spelers. Wij zullen geen schaduwboekhouding gaan voeren enzo, maar inzichtelijk maken wat je moet betalen voor onze dienstverlening?’

Fulltime?

‘Ik ben er klaar voor ja. Mijn zoon werkt bij Van Till en dat kantoor stelt faciliteiten ter beschikking.’

Heb je spelers op het oog?

‘Kijk, we hebben alle drie tegen een bal getrapt dus we weten wel iets…’ Dan nuchter: ‘We zijn er vooral om sporters, en de ouders van succesvolle sporters, te helpen de juiste keuzes te maken. D’r komt wel van alles bij kijken, op juridisch gebied.’

Jullie gaan niet in de intellectueel eigendomshandel, zoals met Falcao? Die rechten van deze topspits waren achter zijn rug al deels verkocht.

‘Nee, het is een what you see is what you get principe.’ 

Poetin gaat onze data aftappen in Sotsji

$
0
0

Ook op vrijdag weer, uw nieuwsvitamineshake.

Marihuana Inc

In Tilburg verdient meest geld aan hasj, maar het blijft toch een groezelig bedoening daar. Amerikanen kijken altijd wat klinischer naar de business. Tom Doe helpt gemeentes om een eigen hasjlijn op te zetten en dat geld te gebruiken om een pensioenvooraad aan te leggen. ‘It would be a real positive for states that are struggling right now”, zegt Doe, ‘They’ve got such an infrastructure funding gap — and they have challenges with funding their pensions — that this is significant revenue.’

Bloot! Bloot! Bloot! Eerste beelden Hartenstraat

Parameter voor Nederlandse film. Functioneel naakt en er wordt altijd veel ge-gvd’t. Voldoet Hartenstraat aan deze eisen? Oh ja, kijk maar.

Beter dan Bitcoin

Dat Bitcoin de grote financiële jongens een beetje prikkelen is fantastisch, maar het kan zoveel beter. Business Insider verzamelde tien nieuwe betalingssystemen die meer impact hebben dan de digitale munteenheid.

Romney gaat voor 2016

Obama mag niet meer meedoen. Maar Mitt Romney, de Republikein die het niet haalde in 2012, wel. De Republikeinen in New Hampshire geloven nog steeds in zijn kandidatuur.

Formule 1 man Irvine vocht tegen haaien

Formule 1 jongens houden van gevaar. Michael Schumacher ligt nog in coma na een ski-ongeluk en knippert weer met zijn ogen. Eddie Irvine zwom met haaien. Bijna was hij dood, vertelde hij aan de BBC.

Stakende voetballers

Arbeidsonlusten teisteren de Spaanse voetbalclub Santander. Ooit was het een fiere middenmotor in de topdivisie. Inmiddels is de club afgezakt naar de derde divisie. In een duel om de Spaanse beker staakten spelers na de aftrap omdat ze al maanden geen salaris hebben ontvangen. ‚De spelers hadden het vertrek van het hele bestuur geëist, de voorzitter voorop’, aldus NOS-correspondent Winkels. ’Toen dat niet gebeurde, weigerden de spelers te voetballen.’

Jennifer Hoffmann kent De Mol

Ze ligt eruit, Jennifer Hoffman. De actrice doet niet meer aan Wie is de Mol. Ze heeft zelf wel een idee wie de rat van het programma is. Ze heeft hem al ontmoet in haar bikini.

Hema-plasmeisje met diabetes opgepakt voor winkeldiefstal

Maakt ze misbruik van haar ziekte of is er weer sprake van een fataal misverstand? De 17-jarige diabetespatiënte die begin januari na een bezoek aan de HEMA in Den Haag in de cel belandde, blijkt voor de tweede maal te zijn opgepakt door beveiligers. Dat heeft burgemeester Van Aartsen laten weten, nadat hem in een commissievergadering naar deze zaak werd gevraagd. Dit keer moest het meisje met de politie mee op verdenking van winkeldiefstal, nadat beveiligers haar hadden betrapt. 

Kijkje in het paranoide brein van Richard Nixon

President Richard Nixon kon zich mateloos opwinden over enkele passages in een roman van de joodse auteur Philip Roth waarin een karakter figureert dat op hem gebaseerd is. Hij wilde alles weten over de oplage van het boek Our Gang en de reacties van het publiek. Bizar ook. Nixon vroeg zich af of de antisemieten, waartoe de president ook werd gerekend trouwens, wellicht een beetje tegengas konden geven.

Die Poetin blijft ook een KGB-er hè.

Alle gegevens van Nederlandse sporters, journalisten en andere geaccrediteerden die aanwezig zijn bij de Olympische Spelen in Sotsji, worden opgeslagen in een database die drie jaar toegankelijk is voor de Russische geheime dienst, waar ooit Poetin zoveel uren sleet. Het gaat om persoons- en communicatiegegevens. Ook de gegevens van koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en minister Schippers zullen waarschijnlijk worden opgeslagen. De Nederlandse overheid heeft de betreffende personen niet geïnformeerd, in tegenstelling tot wat de Europese Commissie beweert. Dat blijkt uit een rondgang van De Correspondent langs onder andere het ministerie van Buitenlandse Zaken, de ambassade in Moskou en het Nederlands Olympisch Comité.

VIDEO: “Koningin” Madonna moet aftreden

$
0
0

In Black Box beschouwt één van onze redacteuren het nieuws van de dag.

Deze week zag Mark Koster maar liefst twee pijnlijk gedateerde optredens van Madonna, de (voormalig) Queen of Pop. De eerste keer liet ze de 80s herleven in een optreden op de Grammy Awards en de tweede keer trad ze op met een meisje dat haar kleindochter had kunnen zijn, maar dan met betere stem. Onvermijdelijke conclusie: Madonna is al lang niet meer de Queen of Pop. Er is namelijk een nieuwe zonnekoningin opgestaan. Bow down, bitches.

Exclusief: Achter de schermen bij Utopia

$
0
0

Achter het zwarte plastic zijn stemmen te horen. ’Sssst wij mogen niks zeggen’, zegt Igor Milder (42) terwijl hij een vinger op zijn lippen legt. We lopen over het Utopia complex, een lommerrijk terrein in Crailo, een gehucht even buiten Naarden-Bussum. 

Achter het plastic bevinden zich 15 mensen die zonder tussen komst van de buitenwereld, maar ten overstaan van 100 tv camera’s, een eigen samenleving proberen op te bouwen.

Koude Oorlog

De beveiligingsmaatregelen op deze voormalige kazerne doen denken aan de Koude Oorlog. 

Wie het terrein betreedt, wordt fluisterend opgewacht door een Utopia medewerker die de gasten naar de cockpit van ’s lands meest besproken real-lifeprogramma voert. Op het plastic staan veel verbodsteksten. Niet fotograferen, niet praten. ’Let op, ook hondenbewaking aanwezig.’  

Alice in Wonderland

Milder is een goedlachse man die niet afkomstig uit de televisiewereld en met een Alice in Wonderland achtige blik naar de militaire tv-operatie om het terrein kan kijken. ’Ik heb aardig wat meegemaakt in mijn leven, maar dit is het grootste en meest meeslepende dat ik heb gedaan. Het is moeilijk om bij te houden.’

Milder, die tot vorig jaar directeur was bij Lost Boys, werd in juni bij De Mol’s Talpa aangesteld als online-chef en heeft zijn baas met een fiks ’een luxe-probleem’ opgezadeld.  

De uitzendingen van Utopia zijn met bijna een miljoen kijkers nog steeds boven verwachting, maar lijden wel onder de vette live streams die zijn te zien via de Utopia-app. 

Online-revolutie

De afgelopen maand trok de site wekelijks 610.000 unieke bezoekers, en werd de app 290.000 kijker gedownload. ’Dat hadden we niet verwacht. We gaan niet zeggen wat de doelstellingen zijn, maar die halen we’, zegt Milder even later in een voormalige kazerne-keet die nu dienst doet als vergaderzaaltje.

Schermafbeelding 2014-02-02 om 09.34.51

Onlinebaas Igor Milder zadelt De Mol met ‘luxeprobleem’ op

 

                                        

Vrijdag kwam het nieuws naar buiten dat De Mol overwoog om de live-verbindingen af te sluiten om de tv-uitzendingen exclusiever te maken in de hoop weer te gaan pieken in kijkcijfers. Die lagen de eerste twee weken na de start van het programma ver boven de miljoen, maar kwamen afgelopen een paar keer uit onder de magische zes nullen grens.

Uiteindelijk werd er besloten om niet te toe te geven aan deze oud-mediale instincten. Milder, die niet ingaat op de interne discussie, zegt: ’Utopia is een totaal-concept. We maken content en dat willen we via allerlei platforms uitzenden. Kijkers hebben invloed. Paspoorthouders van Utopia hebben macht om mee te stemmen over inwoners.’

48 uur tijdsverschil

Dat de actualiteit van de livestreams de waarde van de tv-uitzendingen ondermijnt, kan hij niet ontkennen. In de eerste weken van Utopia liepen de uitzendingen op televisie vijf dagen achter op de live te volgen onlinebeelden. Dat vonden kijkers niet prettig bleek uit een door Talpa uitgevoerde enquête. 

Die tijd is nu teruggebracht naar 48 uur, en dat blijft voorlopig ook de situatie. ’Veel sneller kan het niet. Je moet de verhaallijnen goed vertellen. D’r moet een voice-over onder. Dat is tv. Dat moet er wel een beetje netjes uitzien’, zegt Milder. ’Maar het is niet zo dat tv en internet apart opereren. Het is één redactie. Onze webredactie werkt samen met de tv-redactie. Storytelling is de crux van Utopia.’

Gekoeld lokaal

Milder geeft een rondleiding door een pand om te laten zien hoe de geeks van de eentjes en nulletjes aan Utopia sleutelen samen met klassieke tv-makers. Hij stelt Willem Roskam, de technisch productiechef, voor. 

Deze techneut met pretoogjes leidt ons naar een gekoeld lokaal waar alle informatie van de 103 camera’s en 60 geluidsdragers binnenstroomt. In de ruimte vol met flikkerende computers die met veelkleurige draden in spaghetticonstructies met elkaar zijn verbonden horen we een zachte zoem. Dit is duidelijk de hartbewaking van Utopia.

Roskam, die nog meewerkte aan de laatste Big Brother-uitzendingen in 2006, somt op wat Utopia zo revolutionair maakt. 

Glasvezelgoud

’We hebben de glasvezel kabel van het nabijgelegen ziekenhuis hier naar toe kunnen doortrekken. Een snellere verbinding is nu niet mogelijk’, zegt Roskam.

Milder vult aan: ’Daarmee bén je er nog niet natuurlijk. Vergeet de door ons ontwikkelde software in de app niet. Daardoor kun je met een 4G-verbinding beelden op je telefoon krijgen die zo scherp zijn dat je elk haarvaatje kan zien.’  

Afluisteren

Roskam: ’Het mooie aan dit project is dat creatieven en techneuten tot een perfecte samenwerking komen. Ik ben een techneut, maar heb die creatieve jongens nodig om te kijken wat ze willen. Eigenlijk is alles mogelijk namelijk. ’ 

De tv-Willy Wortel geeft een voorbeeld. De regie wilde graag ’live’ in de smartphone van de bewoners kunnen meekijken om op de hoogte te blijven welke sites de Utopianen bezoeken of met wie de tv-idealisten bellen.

’Normaal gesproken moeten we eerst een tape afluisteren, maar we hebben nu een systeem gebouwd dat we alle handelingen 24/7 kunnen monitoren. We kunnen sneller anticiperen.’  De informatieagent van de de show toont even later op een scherm in de regieruimte dat een Utopist inlogt op ’Marktplaats.’ 

Een recordsnelheid

Bij Utopia werken 150 mensen, en dat is best weinig als je beseft wat voor operatie het reallifeproject vereist, zegt routinier Roskam. ’Ik kreeg de opdracht om onder het budget van Big Brother uit te komen’, legt Roskam uit. En ook dat is gelukt. De kazerne werd in 11 weken gebouwd. Een recordsnelheid. 

Ook de vers aangelegde glasvezelkabel naar de kazerne leidt tot veel kostenbesparingen. ’Bij de laatste Big Brother liepen we nog te hannesen met tapes’, zegt Roskam. Nu worden alle beeld- en geluidsstromen door een kabel gestampt en elders gemonteerd. Voormontages worden in de kazerne opgeleverd, maar het eindproduct wordt in Hilversum afgemixt. 

willemroskam

Willem Roskam, de man van de vette streams bij Utopia

 

                                         

Roskam, duidelijk trots op zoveel kostenbewustzijn, opent de deur naar de regieruimte. In de ruimte zitten twee regisseurs die elk een camera-assistent tot hun beschikking hebben om de 103 camera posities te kunnen herpositioneren. 

Waar zijn de geluid-mensen? Roskam, glimlacht: ’Hébben we niet’, zegt hij. ’We hebben software  ontwikkeld dat zorgt dat het geluid meteen op goede sterkte meeloopt met het beeld’, zegt hij. ’Dit is de meest moderne productie die ik heb meegemaakt.’

Te modern

Utopia is misschien niet iets te modern? De Mol, een televisie-believer, legt zelf een verband tussen dalende kijkcijfers en de online-belangstelling. Hoe lang kan tv nog het leidende medium zijn? Milder: ’Op tv kijken nog steeds meer mensen dan online. Maar dóór de uitzendingen gaan mensen ook online kijken.’

Vanaf maandag moeten kijkers beslissen of willen betalen voor de streams. De kosten bedragen 2.50 euro per maand. 

Milder nuanceert de euforie over nieuwe inkomstenbron: ’Het online-businessmodel is nog niet rendabel als je omrekent wat je krijgt voor al die content. Dan zit je op 8 euro cent per dag. Daarvan kunnen we hier natuurlijk niet draaien.’

Is het uiteindelijk wel rendabel om een 24/7-show te produceren? Eerder liet De Mol weten dat Utopia break-even draait bij een Nederlands succes. Over de precieze definitie van succes liet de Talpa-tycoon zich niet uit. 

Rechtenhandel

Milder: ’De echte winst ligt natuurlijk bij de verkoop aan het buitenland. Talpa is heel zuiver: we zijn een bedrijf dat content maakt. Wij verkopen inhoud. En wat is het ideale businessmodel voor contentverkoop?’ Hij geeft zelf het antwoord: ’De rechten van ons programma’s zijn onze handelswaar.’

Het Amerikaanse Fox heeft al een contract getekend inclusief het online-concept. Milder verwacht dat hij met De Mol, die als executive-producer de Amerikaanse variant gaat opzetten, naar Amerika mag afreizen om nog een keer te stunten. ’John zit er bovenop’, zegt hij. ’Als er iets is, belt hij me meteen op.’ 

Big Brother mag bijvoorbeeld graag boos grommen als de streaming op zijn telefoon hapert. Met zelfspot: ’Maar John heeft pas twee keer zijn stem verheven.’

Viewing all 469 articles
Browse latest View live